E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14371
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kad pieejama morālā kompensācija, šķirot laulību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2018
LINDA

Vai varu pieprasīt morālo kompensāciju pie šķiršanās, ja uzreiz pēc šķiršanās vīrs sāka dzert – smagi dzert? Šie 2 gadi pagājuši vienā stresā un murgā, viņš bija arī bez vēsts pazudis utt. Man visi nervi ir sabojāti, cik nav iztērēta nauda zālēm, dziedniecēm utt. Lūdzu, sniedziet man padomu. Paldies!

A
atbild:
08. augustā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gunta Kuzmane, zvērināta advokāte

Morālā kaitējuma kompensāciju tiesas ceļā var prasīt tikai likumā noteiktos gadījumos. Civillikumā morālā kaitējuma kompensācija paredzēta 1) nepatiesu, godu un cieņu aizskaršu ziņu izplatīšanas gadījumos kā mutvārdos, rakstveidā, darbos vai presē (CL 2352.1 pants) vai 2) tiesību aizskāruma, kas pati par sevi ir neatļauta darbība, kas rada kaitējumu, gadījumos (CL 1635. pants). Morālā kompensācija paredzēta arī darba tiesībās, autortiesībās, administratīvajās tiesībās un krimināltiesībās.

Civillikums (69.–83. pants) neparedz atlīdzību par morālo kaitējumu, šķirot laulību, izņemot gadījumu, ja laulība atzīta par neesošu un tikai viens no bijušajiem laulātajiem, laulībā dodoties, ir zinājis, ka tā atzīstama par tādu, – tad otram laulātajam, kurš to nav zinājis, ir tiesības prasīt no viņa (CL 79. panta pirmās daļas 1. punkts) atlīdzību.

Tas, ka cilvēks lietoja alkoholu vai bija bezvēsts prombūtnē (personas brīvas izvēles rīcība), tādējādi bojājot nervus un radot stresu otrai pusei, nav normatīvajos aktos ietverts apstāklis, kas ir par pamatu morālās kompensācijas piedziņai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas