E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14169
Lasīšanai: 3 minūtes

Dāvinājuma līgums, ja nav naudas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2018
Aleksandrs

Vēlētos uzdāvināt meitai savu dzīvokli, taču nevaru nomaksāt valsts nodevu, procentus no dzīvokļa vērtības. Pārtieku no pensijas, kuras visa mēneša apmērs nesedz izmaksas. Vai ir kāda iespēja, ka par dāvanu savam bērnam nebūtu jāmaksā, jo negūstu nekādu materiālo labumu?

A
atbild:
22. maijā, 2018
Latvijas notārs
Arnis Krēgers, zvērināts notārs

Ja dzīvoklis tiek dāvināts meitai, normatīvajos aktos ir paredzēta samazināta likme par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā – 0,5% no dzīvokļa kadastrālās vērtības. Tāpat nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis no šāda darījuma, ja vien dzīvoklī netiek veikta saimnieciskā darbība.

Tomēr gribētu vērst uzmanību, ka būtu lietderīgi vispirms rūpīgi apsvērt, vai dzīvokļa dāvināšana vispār ir nepieciešama, uzdodot sev vairākus būtiskus jautājumus, piemēram: vai Jums pēc dzīvokļa uzdāvināšanas meitai būs, kur dzīvot, vai meita dzīvokli vēlāk nevēlēsies pārdot, vai nepastāv ne mazākā iespēja, ka viņa to var zaudēt, piemēram, parādu dēļ utt.? Respektīvi – vai esat pārliecināta/-s, ka vēlāk nenožēlosiet šādu dāvinājumu? Diemžēl Notāru dienās, ko katru gadu rīkojam, mums ne tik reti nākas uzklausīt ne vienu vien bēdu stāstu, kad sirmgalvim draud palikšana uz ielas, jo bērni, kuriem īpašums atdots, ir to ieķīlājuši, ņemot kredītu, ko nevar atdot, un banka, lai piedzītu parādu, īpašumu pārdod.

Arī tad, ja dzīvokli meitai neuzdāvināsiet, viņa to no Jums mantos kā pirmās šķiras mantiniece, kad tam būs pienācis laiks. Neviens viņai šādas tiesības nevar atņemt, un, iespējams, ir vērts ļaut notikumiem ritēt savu gaitu. Ja tomēr izšķiraties par dāvināšanu, noteikti konsultējieties ar notāru par iespējām aizsargāt savas intereses, piemēram, pielīgt dzīvokļa tiesību, reģistrēt aizliegumu atsavināt dzīvokli bez jūsu atļaujas utt. Ja jums ir vairāki bērni un pavisam noteikti vēlaties īpašumu atdot tikai vienai meitai, tad ieteiktu apsvērt arī tādu iespēju kā mantojuma līgums vai testaments.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas