E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1390
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Jāizvērtē, vai ir darba attiecības

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2012
valdis

Sveiki. Man ir uzņēmuma līgums, un darba devējs grib, lai strādāju 10 stundas dienā. Līdz šim bija 8 stundas dienā. Ko man darīt? Vai darba devējs var tā vienkārši pateikt: kā vajag, tā strādāt?

A
atbild:
12. septembrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Uz uzņēmuma līguma pamata nodibinātās tiesiskās attiecības regulē Civillikuma 2212.–2229.panta nosacījumi, nevis Darba likuma tiesību normas. Proti, saskaņā ar Civillikuma 2212.panta nosacījumiem: „Ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu”.
Atbilstoši Civillikuma 2179.pantam: „Ja saistības mērķis ir nevis darbs vispār, bet kāds noteikts darba rezultāts, tad līgums par to nav uzskatāms par darba līgumu, bet par uzņēmumu.”

Tas nozīmē, ka pēc savas būtības puses (pasūtītājs un uzņēmējs), noslēdzot uzņēmuma līgumu, nodibina civiltiesiskās attiecības, kas netiek pakļautas Darba likuma regulējumam, jo saskaņā ar Darba likuma 28.panta pirmo daļu darba devējs un darbinieks savstarpējās darba tiesiskās attiecības nodibina ar darba līgumu.

Kā rezultātā uzņēmuma līguma slēdzēji jeb puses kā līdzvērtīgi partneri (nav darba tiesiskajām attiecībām raksturīgas pakļautības darba devēja kārtībai un rīkojumiem) vienojas par uzņēmuma līguma nosacījumiem, kas nav pretrunā ar Civillikuma aizliedzošām tiesību normām.

 Līdz ar to, atbildot uz Jūsu jautājumu, būtu norādāms, pirmkārt, ka Darba inspekcija uzrauga un kontrolē tikai darba tiesiskās attiecības, otrkārt, uz uzņēmuma līguma pamata nodibinātās attiecības netiek pakļautas Darba inspekcijas kontrolei un uzraudzībai, treškārt, Darba inspekcija var vērtēt nodibināto attiecību atbilstību darba tiesiskajām attiecībām (slēptās darba attiecības).

Visbeidzot, norādām, ka Jums ir tiesības vērsties Darba inspekcijā ar lūgumu izvērtēt, vai Jūsu nodibinātājām attiecībām ir vai nav piemērojams Darba likums un attiecīgās sociālās garantijas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas