E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13764
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Pazeminot kategoriju, var tikt pārskatīta mēnešalga

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2018
Zane

Labdien! Interesējos par rīcību sekojošā situācijā. Ja pēc novērtēšanas (valsts iestāde) nodarbinātajam mainās kategorija uz zemāku (piemēram, pie vērtējuma “jāpilnveido”), vai jāmaina arī atalgojums? Ministru kabineta noteikumi Nr. 66 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību” nosaka: 18. Amatpersonas (darbinieka) kategoriju pārskata ne retāk kā reizi gadā, ņemot vērā amatpersonas (darbinieka) darba izpildes novērtējumu un profesionālās pieredzes ilgumu. Ja darba izpildes novērtējums ir: 18.1. tāds pats vai augstāks nekā iepriekšējā gadā, kategoriju pārskata saskaņā ar šo noteikumu 8. punktu. Ja kategorija tiek paaugstināta, var pārskatīt mēnešalgu; 18.2. zemāks nekā iepriekšējā gadā, kategoriju pārskata saskaņā ar šo noteikumu 8. punktu. Ja kategorija tiek pazemināta, var pārskatīt mēnešalgu. Mēnešalgu pārskata, ja līdzšinējā mēnešalga pārsniedz attiecīgajai kategorijai atbilstošās mēnešalgas maksimālo apmēru un amatpersonas (darbinieka) darba izpildes novērtējums ir “jāpilnveido”. Piemēram, ja man ir 9. mēnešalgu grupa, 2. kategorija, un mēnešalga EUR 900, pēc vērtēšanas kategorija mainās uz 1., tad būtu jāmaina alga, jo MK noteikumi paredz, ka 9. mēnešalgu grupai, 1. kategorijai, maksimālā alga ir EUR 835? Vai tādi būtu tie gadījumi, kuros alga būtu jāmaina, un citos nevajag mainīt? Lūdzu skaidrojumu par mēnešalgu izmaiņām kategoriju izmaiņu gadījumos. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
21. februārī, 2018
Finanšu ministrija
Lelde Grīnvalde, Komunikācijas departamenta direktora vietniece

MK 2013. gada 29. janvāra noteikumu Nr. 66 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību” (turpmāk – noteikumi) 18.2. punktā noteikts: ja novērtējums ir zemāks nekā iepriekšējā gadā, kategoriju pārskata saskaņā ar šo noteikumu 8. punktu, t.i., pamatojoties uz individuālā vērtējuma kritērijiem, piešķir vienu no trim kategorijām saskaņā ar 4. pielikumu.

Pie vērtējuma “jāpilnveido” to samazina, ja strādājošajam līdz tam bija noteikta 2. vai 3. kategorija. Pazeminot kategoriju, var tikt pārskatīta mēnešalga, bet tā noteikti jāpārskata, ja līdzšinējā mēnešalga pārsniedz attiecīgai kategorijai (pēc novērtēšanas rezultātiem pārskatītai kategorijai) atbilstošās mēnešalgas maksimālo apmēru. Ja amatam bija noteikta 9. mēnešalgu grupa un amatpersonai (darbiniekam) piešķirta 2. kategorija ar mēnešalgu 900 eiro, tad pie novērtējuma “jāpilnveido” mēnešalga nevar pārsniegt 1. kategorijas maksimālo apmēru – 835 eiro.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas