E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13371
Lasīšanai: 4 minūtes
8
8

Uzvārda maiņa

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2017
Anna

Labdien! Es vēlos mainīt uzvārdu uz savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā. Es neesmu pārliecināta, ka man tas būs atļauts, jo tas uzvārds pieder manas vecmātes vecmātei – viņas pirmslaulības uzvārds. Tā kā viņa bija bārene, iespējams, dzimusi ārpus Latvijas, vienīgais dokuments, kur garantēti ir ierakstīts viņas pirmslaulības uzvārds, ir laulības ieraksts baznīcas grāmatā, bet es nezinu, kur un kad tas tika ierakstīts un vai tā grāmata nebija sadedzināta kara laikā. Vai tas var traucēt uzvārda maiņai?

A
atbild:
02. janvārī, 2018
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma (turpmāk – likums) 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem.

Likuma 2. panta pirmā daļa paredz vārda un uzvārda maiņu šādos gadījumos:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Civillikuma 207. pants noteic, ka radinieki augšupējā līnijā ir tēvs, māte, vectēvs, vecmāmuļa, vectēva un vecmāmuļas vecāki utt. Ievērojot minēto, personai ir iespēja iegūt savas dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā. Būtiski, ka dzimtas uzvārds pierādāms ar personas, kuras uzvārdu vēlas iegūt, dzimšanas reģistra ierakstu. Minēto dokumentu saskaņā ar likuma 5. panta trešās daļas 5. punktu var pievienot dzimtsarakstu nodaļa, ja tas glabājas dzimtsarakstu nodaļas arhīvā. Savukārt, ja dokuments dzimtsarakstu nodaļai nav pieejams, pienākums iesniegt civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecinošu dokumentu ir personai, kura vēlas mainīt uzvārdu.

Tāpat iespējams mainīt uzvārdu saskaņā ar likuma 2. panta pirmās daļas 1. punktu, tas ir, uzvārdu iespējams mainīt, ja pašreizējais uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā. Ja iemesls uzvārda maiņai ir personas apgrūtināta iekļaušanās sabiedrībā, būtu ievērojams nosacījums, ka brīvi izraudzītais uzvārds neaizskar trešo personu intereses. Tāpat iesniegumam jāpievieno personas paskaidrojums, kurā sniegta informācija par iemesliem, kas apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā un kā izvēlētais uzvārds veicinās personas integrēšanos sabiedrībā.

Atbilstoši likuma 4. panta pirmajai daļai persona, kura vēlas mainīt savu vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) vai tautības ierakstu, iesniedz jebkurai dzimtsarakstu nodaļai attiecīgu rakstveida iesniegumu, kurā norāda vārda vai uzvārda (vārda un uzvārda) vai tautības ieraksta maiņas iemeslu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas