E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1334
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Papildus mācības interešu izglītībā vasaras brīvdienās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2012
Daile Mežaraupe

Semestrī pārgāju no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas uz Jēkabpils 3. vidusskolu 10.klasē. Zinādama, ka interešu izglītība nav obligāta, to negāju. Beidzoties skolai, 31.maijā manā liecībā bija rakstīts: no 1.-14.jūnijam noteikt papildus mācības interešu izglītībā. Tagad jau ir augusts, vasaras darbi ir nokārtoti, esmu pārcelta. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
15. augustā, 2012
Izglītības un zinātnes ministrija
Dace Jansone, Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta vecākā konsultante

Izglītības likuma 1.panta 3.punktā teikts, ka interešu izglītība ir personas individuālo izglītības vajadzību un vēlmju īstenošana, savukārt saskaņā ar Izglītības likuma 47.panta pirmajā daļā noteikto, interešu izglītība ir brīvprātīga. Līdz ar to bērna atteikšanās piedalīties kādā interešu pulciņā nedrīkst radīt nekādus ierobežojumus izglītības programmas apguvē un vērtēšanā.

Brīvlaiks ir paredzēts bērnu atpūtai no mācību procesa. Nekādas aktivitātes, ko brīvlaikā organizē skola vai kāds cits, nevar būt obligātas. Vai iesaistīties dažādās nometnēs, praksēs un tamlīdzīgi, ir katra bērna brīva izvēle. Tā nedrīkst radīt nekādas sekas (sankcijas) attiecībā uz izglītības apguvi.

IKVD vērš uzmanību, ka, ja izglītojamais izglītības iestādē apgūst obligāto izglītību, tad attiecīgās izglītības programmas obligātās prasības ir noteiktas licencētajā izglītības programmā. Vasaras prakse nevar būt obligāta, ja tā nav iekļauta skolas īstenotajā licencētajā un akreditētajā izglītības programmā.

IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta vecākā konsultante Dace Jansone iesaka vērsties savā skolā un noskaidrot interesējošos jautājumus saistībā ar pārcelšanas nosacījumiem no klases uz klasi un obligāti apgūstamajiem mācību priekšmetiem. Gadījumā ja pēc tam vēl rodas kādi jautājumi par izglītības procesa organizēšanas atbilstību normatīvajiem aktiem, lūgums vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā pa tālruni 67 222 504.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas