E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1215
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Interešu izglītība un vasaras prakses vidusskolā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2012
Arta Saulīte

Vai skola drīkst uzlikt par pienākumu darboties interešu pulciņos, ja bērnam neviens no tiem neinteresē - sports un mūzika. Nav ne valodu pulciņu, fotografēšanas, datoru u.c. Un neko no tādiem arī nepiedāvā, jo neesot intereses un obligāti jāiet uz kādu no šiem, jo būšot sankcijas ar vasaras darbiem.
Tālāk – vasaras prakse ir obligāti? Bērns nav no tiem, kas vazājas apkārt, bet čakli palīdz vecāku saimniecībā. Skola paziņoja, ja neies vasaras praksi, nedabūs grāmatas. Un tas tā reāli notiek arī citus gadus. Vai pērc, vai strādā pēc stundām. Murgs kaut kāds. Bērns šogad ies 10. klasē un viss tas stulbums paliek obligāts. Tas tiešām ir obligāti - tērēt savu laiku un nervus, lai izpatiktu skolai, vai tomēr svarīgi ir labi mācīties?
Tā ir Jēkabpils 3. vidusskola, kura piemēro šādus noteikumus skolēniem. Un ko tur var iebilst, jo tad vainīgais skolnieks tiek grauzts kā vien var, jo redz māmiņa ir iebildusi kādam skolas vadības izdomātam noteikumam. Domāju, ja šādas lietas neatbalsta vecāki, tad vadībai vajadzētu tur kaut ko mainīt, nevis visu uzspiest ar varu. Tā ir klaja šantāža, lai skolotāji pelnītu.
Es saprotu, ka pulciņi ir brīvprātīgi, un tādi, kas bērniem patīk, nevis, kas neinteresē un uz kuriem jāiet, jo citādāk būs vasaras darbi. Interesanti par ko - par to, ka nedziedi korī, nespēlē ģitāru (instrumentam jābūt savam), nesporto vai nedejo. Ir taču tik daudz kā cita interesanta ko darīt bez šiem padomju laiku standartiem, ka jādzied ir visiem un jāsporto visiem - barā kā auniem patīk vai nē.

A
atbild:
22. jūnijā, 2012

 1. Vai skolai ir tiesības pieprasīt skolēnu dalību interešu pulciņos kā obligātu, ar nepiedalīšanās gadījumā izrietošām sekām?
 
Izglītības likuma 1.panta 3.punktā teikts, ka interešu izglītība ir personas individuālo izglītības vajadzību un vēlmju īstenošana, savukārt, saskaņā ar Izglītības likuma 47.panta pirmajā daļā noteikto, interešu izglītība ir brīvprātīga. Līdz ar to bērna atteikšanās piedalīties kādā interešu pulciņā nedrīkst radīt nekādus ierobežojumus izglītības programmas apguvē un vērtēšanā.
Atbilstoši Izglītības likuma 4.pantam, obligāta ir tikai bērna sagatavošana pamatizglītības ieguvei no 5 gadu vecuma un pamatizglītības iegūšana.

Dienests vērš uzmanību, ka, saskaņā ar Izglītības likuma 17.panta pirmajā daļā noteikto, viens no pašvaldību pienākumiem ir: „(..) nodrošināt iespēju īstenot interešu izglītību un atbalstīt ārpusstundu pasākumus, arī bērnu nometnes.” Ņemot vērā, ka vispārējā izglītībā valsts finansējuma piešķiršanas kārtībā tiek pielietots princips „nauda seko skolēnam”, kā arī ievērojot to, ka izglītības iestādi izvēlas izglītojamais un viņa vecāki, tad katrs vispārējās izglītības iestādes dibinātājs ir motivēts piedāvāt pēc iespējas kvalitatīvāku un dažādāku izglītības pakalpojumu (t. sk. interešu izglītības pulciņi).

2. Vai un pamatojoties uz ko vispārizglītojošā skola var organizēt skolēnu vasaras prakses?
 
Brīvlaiks ir paredzēts bērnu atpūtai no mācību procesa. Nekādas aktivitātes, ko brīvlaikā organizē skola vai kāds cits, nevar būt obligātas. Vai iesaistīties dažādās nometnēs, praksēs un tamlīdzīgi, ir katra bērna brīva izvēle. Tā nedrīkst radīt nekādas sekas (sankcijas) attiecībā uz izglītības apguvi.

Dienests vērš uzmanību, ka, ja izglītojamais izglītības iestādē apgūst obligāto izglītību, tad attiecīgās izglītības programmas obligātās prasības ir noteiktas licencētajā izglītības programmā.

Izglītības kvalitātes valsts dienests šobrīd iepazīstas ar Jūsu pārsūtītajām vecāku sūdzībām par konkrēto skolu, tāpēc lūgsim skolu skaidrot vasaras prakšu organizēšanas tiesiskumu. Vasaras prakse nevar būt obligāta, ja tā nav iekļauta skolas īstenotajā licencētajā un akreditētajā izglītības programmā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas