E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1218
Lasīšanai: 6 minūtes
5
6
5
6

Interešu pulciņi un vasaras prakse – vai obligāti?

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2012
Ina Ruskule

Visatļautība Jēkabpils 3 vidusskolā. Es saprotu, ka skolotāji vēlās, lai skolnieki apmeklē skolas pasākumus, kas tiek organizēti pēc stundām, bet esmu neizpratnē kā pasākuma neapmeklējums drīkst ietekmēt kāda priekšmeta atzīmes??? Kāpēc man jādzird no bērna, ka viņam obligāti jābūt skolas pasākumā, citādi vēsturē tiks ielikts divnieks? Tagad pasākumu apmeklējumi tiek vērtēti ar atzīmēm? Neviens nejautā, vai skolēns var ierasties vai negrib? Mums bija ieplānots kāds cits pasākums, bet bija jāatliek, lai tas divnieks netiktu ielikts par pasākuma neapmeklēšanu. Viena no problēmām ir vecāku iekavētie darbi, gaidot bērnu pie skolas, lai aizvestu mājās. Kāds teiks, lai bērns brauc ar autobusu un nebūs problēma, bet mūsu laikos jau tā visādas šausmas notiek un skola bērna drošību ārpus skolas teritorijas nenodrošinās, tāpēc uzskatu, ka man drošāk ir bērnu aizvest un atvest. Ok, lai tā būtu mana problēma, bet nez kāpēc citu klašu skolēni jau sen no skolas aizgājuši, kamēr mana bērna klase vēl kaut ko steidz darīt. Varbūt viņiem ir par liels darba apjoms, ko nespēj atvēlētās stundas laikā paveikt? Varbūt jāpārskata macību programma? Otra lieta, ar kuru saskāros nesen saistībā ar šo pašu aizkavēšanu pēc zvana. Meita saņēma piezīmi dienasgrāmatā, ka ir nokavējusi nākošās stundas sākumu. Bērns izstāstīja situāciju. Kā vienmēr tika aizkavēti pēc zvana, bet šoreiz iekrita tieši pusdienu starpbrīdī. Kamēr izstāvēja rindu, kamēr paēda, tikmēr jau sākās nākošā stunda. Ne visi bērni ēd vienādā tempā un varbūt pat nebūtu pareizākais ātri sarīt visu, tomēr veselība ir svarīgāka. Skolotāja nepielaida rakstīt kontroldarbu, ierakstīja piezīmes un tikai pēc tam visi pārējie, kas nebija nokavējuši stundu sāka rakstīt kontroldarbu. Man nav saprotama skolotājas rīcība šai gadījumā. Ja reiz kontroldarbu nebija sākuši rakstīt, tad kāpēc netika pielaisti kavētāji? Vai skolotājai ļoti gribas pēc tam nākt citā laikā un sēdēt ar kavētājiem, kas kontroldarbu rakstīja atsevišķi? Es saprotu, ka jācīnās ar ļaunprātīgajiem stundu kavētājiem, bet šai gadījumā meitenes tiešām nu nebija tik lielā mērā vainīgas nedaudz nokavējot stundas sākumu, lai netiktu pielaistas rakstīt kontroldarbu. Varbūt es neizprotu kaut kādu īpašu audzināšanas taktiku, bet manuprāt jau ar piezīmi būtu pilnīgi pieticis un varētu laist bērnus, lai taču raksta kontroldarbu kopā ar visiem. Nemaz nerunājot par obligātajiem pulciņiem par kuru neapmeklēšanu paredzēti vasaras darbi. Vasaras prakse, par kuras neapmeklēšanu netiek izdotas mācību grāmatas. Viss šai skolā ir obligāts un iebildumiem te nedrīkst būt vietas. Tagad ir vasara un varbūt ir iespēja tur kaut ko pamainīt, lai nākamais gads skolēniem nesākas kā kārtēja katorga.

A
atbild:
25. jūnijā, 2012

Gunta Gaidamaviča, IKVD Pārvaldes vecākā referente, skaidro, ka nokavēšanās nevar būt par iemeslu, lai bērnam liegtu iespēju piedalīties mācību procesā (kontroldarbā). Tas būtībā ir rupjš bērna tiesību pārkāpums, skolai ir jāspēj atrast citus veidus, kā disciplinēt skolēnus. Taču, lai IKVD varētu pārbaudīt konkrēto gadījumu, sūdzībā ir jābūt norādītai konkrētai klasei, skolotāja vārdam utt.

Izglītības likuma 1.panta 3.punktā teikts, ka interešu izglītība ir personas individuālo izglītības vajadzību un vēlmju īstenošana, savukārt, saskaņā ar Izglītības likuma 47.panta pirmajā daļā noteikto, interešu izglītība ir brīvprātīga. Līdz ar to bērna atteikšanās piedalīties kādā interešu pulciņā nedrīkst radīt nekādus ierobežojumus izglītības programmas apguvē un vērtēšanā.

Saskaņā ar Izglītības likuma 17.panta pirmajā daļā noteikto, viens no pašvaldību pienākumiem ir: „(..) nodrošināt iespēju īstenot interešu izglītību un atbalstīt ārpusstundu pasākumus, arī bērnu nometnes.” Ņemot vērā, ka vispārējā izglītībā valsts finansējuma piešķiršanas kārtībā tiek pielietots princips „nauda seko skolēnam”, kā arī ievērojot to, ka izglītības iestādi izvēlas izglītojamais un viņa vecāki, tad katrs vispārējās izglītības iestādes dibinātājs ir motivēts piedāvāt pēc iespējas kvalitatīvāku un dažādāku izglītības pakalpojumu (t.sk. interešu izglītības pulciņi).

Brīvlaiks ir paredzēts bērnu atpūtai no mācību procesa. Nekādas aktivitātes, ko brīvlaikā organizē skola vai kāds cits, nevar būt obligātas. Vai iesaistīties dažādās nometnēs, praksēs un tamlīdzīgi, ir katra bērna brīva izvēle. Tā nedrīkst radīt nekādas sekas (sankcijas) attiecībā uz izglītības apguvi.

Dienests vērš uzmanību, ka, ja izglītojamais izglītības iestādē apgūst obligāto izglītību, tad attiecīgās izglītības programmas obligātās prasības ir noteiktas licencētajā izglītības programmā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas