E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1326
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Darba devējam atbilde jāprasa rakstiski

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2012
Ilze Bušmane

Labdien! Mums kolektīvā ir sasāpējusies problēma. Darba devējs atsakās izmaksāt atvaļinājuma naudas likumā noteiktajā kārtībā-dienu pirms atvaļinājuma, bet gan to izmaksā reizē ar pamatalgu. Šāds risinājums mani, kā darbinieku neapmierina, un esmu to teikusi arī priekšniecībai, bet rezultāta nav. Sakiet, lūdzu, kā man rīkoties lai panāktu savu taisnību? Paldies!

A
atbild:
13. augustā, 2012
Lolita Lūse
LV portāls

Darba likuma 94.pants „Darbinieka tiesību un interešu aizsardzība uzņēmumā” paredz, ka darbiniekam ir tiesības savu aizskarto tiesību vai interešu aizsardzības nolūkā iesniegt sūdzību uzņēmumā attiecīgi pilnvarotai personai. Tiesības iesniegt sūdzību, lai aizstāvētu darbinieka tiesības un intereses, ir arī darbinieku pārstāvjiem.

Tādēļ uzrakstiet iesniegumu savam darba devējam ar lūgumu novērst pārkāpumu, jo saskaņā ar Darba likuma 69.panta ceturtās daļas nosacījumiem samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma.

Darba likuma 94.pants paredz, ka darba devējs sūdzību izskata un atbildi par pieņemto lēmumu sniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas. Turklāt darbiniekam un darbinieku pārstāvim ir tiesības piedalīties sūdzības izskatīšanā, sniegt paskaidrojumus un izteikt savu viedokli, un nav pieļaujama jebkādu nelabvēlīgu seku radīšana darbiniekam sakarā ar sūdzības iesniegšanu un izskatīšanu saskaņā ar šā panta noteikumiem.

Ja risinājumu nerodat, par Darba likuma 69.panta ceturtās daļas iespējamiem pārkāpumiem rakstiet iesniegumu Valsts darba inspekcijai, paziņojot pārkāpuma būtību, darba devēja nosaukumu, atrašanās vietu, kā arī citu informāciju, kas varētu palīdzēt pārkāpuma atklāšanā un novēršanā (sīkāk skatīt Darba inspekcijas interneta  mājaslapā www.vdi.gov.lv sadaļā - Kontakti).

Tāpat darbinieks savu tiesisko interešu aizstāvībai atbilstoši Darba likuma 30.panta un Darba strīdu likuma vispārējiem nosacījumiem var vērsties tiesā ar prasības pieteikumu atbilstoši Civilprocesa likuma prasībām.
Vēl darbinieks savas sociālās tiesības var aizstāvēt un īstenot arī ar darbinieku pārstāvju (arodbiedrības vai darbinieku pilnvarotu pārstāvju) starpniecību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas