E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13207
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Nodokļa atvieglojums par bērnu un nestrādājošu bērna mammu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2017
Kristīne

Labdien! Lūdzu sniegt skaidrojumu par grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Šobrīd spēkā esošais regulējums paredz saņemt atvieglojumus par nestrādājošu laulāto apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta 1. daļas 1. punkta “g” apakšpunkts). Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem, kas attiecībā uz šo pantu stājās spēkā 2018. gada 1. jūlijā, atvieglojumus piemēro arī par nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem (13. panta 1. daļas 1. punkta “l” apakšpunkts). No minētā nav skaidri saprotams, vai atvieglojumus var saņemt par divām personām vienlaicīgi – par nestrādājošo laulāto un par bērnu? Ja jā, tad, lai saņemtu atvieglojumu par nestrādājošu laulāto, vai obligāta prasība ir tā apgādībā esošs bērns līdz 3 gadiem? Situācijas raksturojums: ja tēva apgādībā ir bērns (vecumā līdz 3 gadiem), bet māte atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vai tēvs nevar saņemt atvieglojumu par nestrādājošu laulāto?

A
atbild:
15. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2018. gada 1. jūlija būs tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumu par nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir:

  • bērns vecumā līdz trim gadiem;
  • trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, no kuriem vismaz viens ir jaunāks par septiņiem gadiem, kamēr bērns turpina izglītības iegūšanu;
  • pieci bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, kamēr bērns turpina izglītības iegūšanu.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” jau tagad nosaka atvieglojumu par apgādībā esošu personu vienam no apgādniekiem, tātad vienam no vecākiem, jo tiesības uz nodokļa atvieglojumu ir gan bērna tēvam, gan mātei.

Jaunā likuma norma paredz iespēju no 2018. gada 1. jūlija šādu atvieglojumu saņemt arī par nestrādājošo laulāto, kuram ir objektīvs pamats nestrādāt. Attiecīgi – formulēti arī kritēriji, kas saistīti ar bērnu audzināšanu.

Tātad, ja bērna mamma nestrādās un nesaņems ar nodokli apliekamus ienākumus, bērna tēvs varēs piemērot nodokļa atvieglojumu gan par bērnu, gan par nestrādājošu laulāto.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas