E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13059
Lasīšanai: 2 minūtes

Pirkuma līgums un mežizstrāde

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2017
Gatis

Esmu saņēmis no tēva mantojumā mežu. Plānoju veikt meža izstrādi (cirsmu), bet tēvs ir noslēdzis rokasnaudas līgumu par meža daļas pārdošanu. Saskaņā ar rokasnaudas līgumu pircējs ir apņēmies nosegt pirkuma cenu četru gadu laikā. Rokasnaudas līgumā norādīts, ka pircējs un pārdevējs vienojas par "nekustamā īpašuma zemes gabala" pārdošanu, bet netiek konkrēti norādīts uz mežu vai tā apjomu zemes gabalā. Tāpat līgumā nav noteiktas atrunas par īpašuma vērtības saglabāšanu, kāda tā bijusi uz rokasnaudas līguma slēgšanas brīdi. Vai šobrīd - pirms veikta visas pirkuma summas nosegšana un pirms ir noslēgts pārdošanas līgums ar pircēju - varu veikt saimniecisko darbību savā meža īpašumā? Vai pircējam ir pamats sūdzēt mani tiesā, ja veikšu meža izstrādi, pamatojoties uz īpašuma vērtības krišanos manas rīcības dēļ?

A
atbild:
15. novembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 1. pantu katrai fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.

Prasības celšana tiesā (sūdzēšana tiesā) ir katras personas subjektīvā tiesība, t.i., persona uzskata, ka viņas tiesības ir aizskartas. Savukārt, vai tiesības ir bijušas aizskartas vai nav bijušas aizskartas, ir noskaidrojams, izskatot lietu. Tā ir no procesuālā viedokļa, bet no materiālo normu viedokļa jautājumā ir pārāk maz juridiski nozīmīgu faktu, lai varētu sniegt orientējošu atbildi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas