E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12884
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Pie notāra noslēgta vienošanās ir jāpilda

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. septembrī, 2017
Agnese

Ja pie notāra ir kārtota šķiršanās un esam vienojušies, ka bērna tēvs maksās konkrētu summu – 170 eiro, vai viņš var pats no savas galvas izdomāt un samazināt alimentu lielumu līdz minimālajiem valsts noteiktajiem 114 eiro? Vai bērna tēvs var tā rīkoties, vienpersonīgi pieņemot lēmumu?

A
atbild:
08. novembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte

Ja puses ir noslēgušas privātu vienošanos, uz kuras zvērināts notārs ir apliecinājis pušu parakstu īstumu, to ir pienākums pildīt. 

 “Neviens no vienošanās parakstītājiem nevar vienpusēji mainīt vienošanās saturu. Tātad, ja bērna tēvs ir parakstījis vienošanos par EUR 170 lieliem uzturlīdzekļiem, tad šo summu var mainīt tikai ar pušu vienošanos vai arī ar tiesas spriedumu. Ja nu bērna tēvam vairāk nav iespēju maksāt tik augstus uzturlīdzekļus, viņam ir tiesības celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu,” LV portālam norādīja zvērināta advokāte Dana Rone. Gadījumā, ja viena puse nemaksā vienošanās noteikto uzturlīdzekļu summu, otrai pusei ir tiesības celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu parāda piedziņu.

Savukārt, ja vienošanās ir sagatavota notariālā akta formā atbilstoši Notariāta likuma 107.1 panta pirmās daļas 3. punktam, tā ir izpildāma tiesas sprieduma izpildes kārtībā. Proti, ja ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds, kreditors viena gada laikā no attiecīgās saistības izpildes termiņa iestāšanās dienas var iesniegt zvērinātam notāram lūgumu šādu notariālo aktu izpildīt un parādu piedzīt, kā tas ir noteikts Notariāta likuma 107.pantā. Ja viena gada termiņš parāda piedziņas uzsākšanai ir nokavēts, parādu joprojām var piedzīt tiesas ceļā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas