E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12632
Lasīšanai: 2 minūtes

Jāvēršas pie notāra

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2017
Baiba L

Labdien! Sakiet, lūdzu, ja mantinieks nepiesakās uz mantojumu noteiktajā termiņā (arī oficiāli neatsakās no tā), vai vēlāk viņš vai viņa bērni var pretendēt uz mantojumu vai apstrīdēt to?

A
atbild:
09. oktobrī, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Lai sniegtu objektīvu atbildi uz Jūsu jautājumu, būtu jāiepazīstas ar detalizētāku situācijas raksturojumu, piemēram, vai mantojuma lietas kārtošana pie notāra ir uzsākta un izsludināta mantojuma atklāšanās, kāds ir bijis uzaicinājuma termiņš mantiniekiem gribas izteikšanai, vai konkrētajā mantojuma lietā pārējiem mantiniekiem jau ir izsniegta mantojuma apliecība, kādās radniecības attiecībās likumiskās mantošanas gadījumā ieinteresētā persona ir attiecībā pret mantojuma atstājēju, vai ir pēdējās gribas rīkojums, kas dots ieinteresētajai personai un tās bērniem par labu, vai bērni ir nepilngadīgi u. tml.

Jāņem vērā, ka Civillikums nosaka – tad, kad aicinātais mantojumu jau pieņēmis, viņš to vairs nevar atraidīt, bet, ja atraidījis, tad vairs nevar to pieņemt vēlāk, kā arī mantojuma prasību, ar kuru aizsargā mantojuma tiesību, var celt katrs mantinieks, vienalga, vai viņš aicināts pēc likuma, testamenta vai līguma un vai viņš prasa visu mantojumu vai tikai tā daļu. Mantojuma prasība noilgst pēc piecu gadu notecējuma, skaitot no tās dienas, kad radusies tiesība šo prasību celt. Ņemot vērā minēto, iesaku Jums vērsties pie zvērināta notāra, lai saņemtu konsultāciju, kas konkrētajā situācijā darāms. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas