E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12506
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā piekļūt īpašumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2017
MARTA

Sakiet, lūdzu, cik likumīgi pašvaldība var atdot privatizācijai teritorijas, kas nodrošina piekļuvi visiem jau privatizētiem īpašumiem? Un jaunais īpašnieks iekasē naudu pēc saviem ieskatiem. Vai pašvaldībai nav jānodrošina piekļūšana, jo nodokli naski iekasē?

A
atbild:
09. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Pašvaldību tiesības atsavināt tai piederošu īpašumu noteiktas likumā “Par pašvaldībām”, kur 14. panta pirmās daļas 2. punktā noteiks, ka, pildot savas funkcijas, pašvaldībām likumā noteiktajā kārtībā ir tiesības iegūt un atsavināt kustamo un nekustamo mantu, privatizēt pašvaldību īpašuma objektus, slēgt darījumus, kā arī veikt citas privāttiesiska rakstura darbības.

Gadījumā, ja privātīpašumam nav nodrošināta piekļuve, tad labākais risinājums ir ceļa servitūta nodibināšana. Saskaņā ar Civillikuma 1130. panta noteikumiem servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu. Servitūtu var nodibināt ar likumu; ar tiesas spriedumu; ar līgumu vai testamentu. Tādējādi, ja neizdodas vienoties un noslēgt līgumu ar zemes īpašnieku par servitūta nodibināšanu, tad servitūts nodibināms tiesas ceļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas