E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12489
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Mikrouzņēmuma darbiniecei ir tiesības uz maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. jūlijā, 2017
Lāsma

Labdien! Man ir daži neskaidri jautājumi par pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājumu. Esmu nostrādājusi mikrouzņēmumā jau 5 gadus un novembrī došos pirmsdzemdību atvaļinājumā. Vai arī man pienāksies pirmsdzemdību un pēcdzemdību atvaļinājuma naudiņa? Paldies!

A
atbild:
04. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmuma darbinieks ir darba ņēmējs un sociāli apdrošināta persona. Līdz ar to Jums būs tiesības uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī maternitātes pabalstu, kas tiek maksāts par šo laika periodu. 

Darba likuma 154. pants nosaka tiesības uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu. Šī likuma 156. pantā savukārt paredzētas tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu, ko piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Šo atvaļinājumu var izņemt pilnā apmērā vai arī izmantot pa daļām līdz bērna 8 gadu vecumam.

Šie ir atvaļinājumi, ko darba devējs piešķir, bet neapmaksā, jo šajā laikā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, pamatojoties uz darbnespējas lapu B) un pēc tam vecāku pabalstu. 

Varbūt Jums noderētu LV portāla skaidrojums „Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”. Tajā gan nav aplūkota pabalstu aprēķināšana mikrouzņēmumu darbiniekiem, kuriem pabalsti ir mazāki nekā vispārējo nodokļu maksātājiem. Mikrouzņēmumu nodoklis ir salīdzinoši daudz mazāks, tāpēc arī sociālās apdrošināšanas pabalsti ir mazāki. Skaidrojumā „Mikrouzņēmumu nodoklis un sociālā apdrošināšana” ir izklāstīta aprēķināšanas kārtība.

Ja viss skaidrotais lielāku izpratni par situāciju nerada, būtu ieteicams sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA).

Informāciju par vecāku pabalstiem varat izlasīt VSAA mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas