E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12367
Lasīšanai: 4 minūtes

Pirms līguma slēgšanas ieteicams vērsties pie notāra

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2017
Ksenija

Labdien, es gribētu uzdot jautājumu. Es gribu dāvināt savu dzīvokli mātei, pašlaik es esmu ārvalstī un nevaru atbraukt uz Latviju, tāpēc sastādīju Pilnvarojumu uz manas mātes vārdu. Ar šādu saturu: es pilnvaroju "Mātes vārds, personas kods" uzdāvināt "Mātes vārds, personas kods", nekustamo īpašumu uz noteikumiem pēc pilnvarotās personas ieskatiem, parakstīt dāvinājuma līgumu un nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai un tā tālāk. Viņa grib sastādīt privāto dāvinājuma līgumu. Dzīvoklis atrodas Rīgā. Dzīvokļa kadastrālā vērtība ir 19 435 eiro, zemesgrāmatas kancelejas nodeva būs 14,32 eiro un valsts nodeva 97,18 eiro, vai tur būs jebkādi citi nodokļi kas jāmaksā? Pēc līguma sastādīšanas, kāda ir procedūra, uz kurieni viņai jāiet ar kādiem dokumentiem?

A
atbild:
11. augustā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Ja Jūs vēlaties savu dzīvokli dāvināt mātei, iesaku tomēr pirms līguma slēgšanas vērsties pie zvērināta notāra konsultācijas saņemšanai, jo dāvinājuma līgumam var tikt pievienots uzlikums vai uzlikts apdāvinātajam kāds pretpienākums, kā arī ar šo līgumu var tikt nodibināts personālservitūts. Sarunā ar notāru Jūs varēsiet rast labāko risinājumu. Konsultācija pie notāra pirms līguma noslēgšanas ir bez maksas. Minētā konsultācija it īpaši ir svarīga, ja Jūs vēlaties pilnvarot citu personu, kas Jūsu vietā šo dāvinājuma līgumu noslēgs, jo minētā pilnvara ir jāsastāda atbilstoši Jūsu gribai, tajā skaitā paredzot nosacījumus, uz kādiem pilnvarnieks dāvinājuma līgumu drīkst slēgt. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Gadījumā, ja Jums ir laulātais un īpašums ir iegūts laulības laikā, dāvinājuma līguma noslēgšanai būs nepieciešama arī Jūsu laulātā piekrišana, izņemot – īpašums ir atsevišķa manta.

Zvērināta notāra atlīdzība par dāvinājuma līguma sastādīšanu, apliecināšanu, nostiprinājuma līgumu zemesgrāmatai tiks aprēķināta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”. Nekustamā īpašuma dāvinājuma līguma gadījumā atlīdzība ir atkarīga no nekustamā īpašuma novērtējuma. Jūs norādiet, ka nekustamā īpašuma vērtība ir 19 435 eiro, tad līguma sastādīšana, apliecināšana, nostiprinājuma lūguma sastādīšana un elektroniska nosūtīšana zemesgrāmatu nodaļai Jums kopā izmaksās aptuveni 250 eiro. Papildus būs jāmaksā valsts un kancelejas nodevas zemesgrāmatā, t.i., kancelejas nodeva: par jaunas tiesības nostiprinājumu – 14,23 eiro un par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro; valsts nodeva bērniem ir 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības.

Saskaņā ar likumu par Iedzīvotāju ienākuma nodokli gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek apliktas dāvanas, ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē un dāvana netiek dāvināta saimnieciskās darbības ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas