E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12366
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Lai saņemtu pabalstus, sievietei jābūt sociāli apdrošinātai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2017
zanda

Labdien! Gribēju pajautāt. Esmu 4. grūtniecības mēnesī. Vai es varu iestāties darbā pie individuālā komersanta? Ja par mani tiks maksātas sociālās iemaksas, kādus pabalstus es varu saņemt, kad piedzims mazulis?

A
atbild:
03. augustā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 4. pantā noteikts, ka tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem ir personām, kuras ir sociāli apdrošinātas saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", tas ir, darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, ja viņi faktiski ir veikuši obligātās iemaksas. Tas nozīmē, ja topošā māmiņa grūtniecības atvaļinājuma pirmajā dienā nebūs darba ņēmēja vai nebūs veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātais, viņai nebūs tiesības uz maternitātes pabalstu un pēc tam arī uz vecāku pabalstu. Savukārt, ja sieviete, iestājoties  grūtniecības atvaļinājumam, būs darba ņēmēja, viņai attiecīgi būs tiesības uz maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu.

Neatkarīgi no saņēmēja nodarbinātības fakta vienam no vecākiem ir tiesības saņemt vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu 421,17 eiro apmērā, kā arī bērna kopšanas pabalstu 171 eiro mēnesī līdz bērna pusotra gada vecumam.

Detalizēta informācija par to, kādus pabalstus saistībā ar bērna piedzimšanu var saņemt sociāli apdrošināta persona (ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais) un kādus – sociāli neapdrošināta persona (nav darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), tabulas veidā apkopota Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) sagatavotajā materiālā “Pabalsti par bērnu 2016. gadā” un “Pabalsti par bērnu 2017. gadā”.

Vispārīga informācija par pabalstiem pieejama VSAA mājaslapas sadaļā “Vecākiem”.

Savukārt precīzāku informāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu klātienē varat iegūt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem, kā arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt personu kā pakalpojuma saņēmēju, lai jau sniegtu detalizētāku atbildi atbilstoši faktiskajai situācijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas