E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12298
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Vecāku un bezdarbnieka pabalsts, ja beigušās darba attiecības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2017
Anna

Sveicināti! Jautājums ir šāds. Esmu topošā māmiņa, maijā devos pirmsdzemdību dekrēta atvaļinājumā, iesniedzu papīrus, lai saņemtu pabalstu, un to arī saņēmu. Bet vēlos noskaidrot – darba attiecības izbeidzu pāris dienas pēc stāšanās dekrētā, vai tagad pēcdzemdību pabalstu es arī saņemšu, ja neskaitos vairs nodarbināta persona? Zvanīju un interesējos VID nodaļā, kur man piešķīra pirmsdzemdību dekrēta naudiņu, un viņi apgalvoja, ka es pēc jaunās likumdošanas saņemšot visus iespējamos pabalstus, kā pienākas, ja būtu darba attiecībās, vai tā ir? Un kā ir ar bezdarbnieka statusu, vai paralēli bērnu kopšanas pabalstam es varu saņemt arī to?

A
atbild:
13. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No 2017. gada 1. janvāra tiesības uz vecāku pabalstu ir arī personai, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), bet tāda ir bijusi, iestājoties grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumam (likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.4 panta pirmās daļas 1.punkts).

Vecāku pabalstu maksā līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam (atkarībā no vecāku izvēles). Vienlaikus maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro – līdz bērna pusotra gada vecumam.

Tāpat Jums ir tiesības stāties bezdarbniekos, tiklīdz beidzies darba līgums, un saņemt bezdarbnieka pabalstu. Kā tādā gadījumā tiek izmaksāti maternitātes, vecāku un bezdarbnieku pabalsti, skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga:

“Saskaņā ar likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 10. panta 1. daļas 3. punktā noteikto bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur, ja bezdarbnieks saņem slimības vai maternitātes pabalstu saskaņā ar likumu “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

Savukārt likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.7 pantā noteikts, ka vecāku pabalsta izmaksu pārtrauc uz laiku, kamēr persona saņem bezdarbnieka pabalstu. Ja, piešķirot bezdarbnieka pabalstu, konstatē, ka vecāku pabalsts personai par to pašu periodu jau izmaksāts, izmaksājamā bezdarbnieka pabalsta apmēru samazina par šajā periodā izmaksātā vecāku pabalsta summu.

Tātad, ja vienlaicīgi ir tiesības uz:

  • maternitātes un bezdarbnieka pabalstu, tad izmaksā maternitātes pabalstu un pēc tam turpina izmaksāt bezdarbnieka pabalstu. Šādā gadījumā, ja vien netiek zaudēts bezdarbnieka statuss, bezdarbnieka pabalstu var saņemt visus 9 mēnešus, jo laiku, kad pabalsta izmaksa bija apturēta, neieskaita noteiktajā bezdarbnieka pabalsta 9 mēnešu izmaksas periodā;
  • vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalstu, tad izmaksā bezdarbnieka pabalstu un pēc tam vecāku pabalstu. Taču vecāku pabalstu izmaksā tikai līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam (pēc pabalsta pieprasītāja izvēles), līdz ar to būs gadījumi, kad pēc bezdarbnieka pabalsta saņemšanas vecāku pabalstu  varēs saņemt vairs tikai dažus mēnešus vai arī nemaz, jo būs jau beidzies vecāku pabalsta izmaksas termiņš.

Pastāv iespēja izvēlēties – saņemt bezdarbnieka pabalstu uzreiz pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas (tādā gadījumā netiks izmaksāts vecāku pabalsts, kamēr saņemsiet bezdarbnieka pabalstu), vai arī saņemt vecāku pabalstu līdz izvēlētajam bērna kopšanas termiņam, uz kādu ir piešķirts vecāku pabalsts (līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam), un pēc tam pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

Jāmin, ka likums „Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošinātas bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai. Tādējādi arī laikā, kad persona vairs nav darba attiecībās, bet, kopjot bērnu, saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu, tā ir pakļauta bezdarba apdrošināšanai, kas rada tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.”

Konkrētu informāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu klātienē varat iegūt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt personu kā pakalpojuma saņēmēju, lai jau sniegtu detalizētāku atbildi atbilstoši faktiskajai situācijai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas