E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12265
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība
4
51
4
51

Gadījumos, ja kaimiņi trokšņo regulāri, var saukt policiju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2017
Inese

Labdien! Ir radusies problēma, kas ilgst jau kādu pusgadu. Virs mums dzīvojošā kaimiņiene (ievācās pirms kādiem 6 mēnešiem) regulāri trokšņo... nu tā, ka vienos naktī bērns vēl joprojām lēkā no gultas uz grīdu bez apstājas, reāli dragā, paši bieži tusē ar no tā izrietošajām sekām. Nebūtu jau nekas, tikai viņi to dara arī darba dienās. Esmu gājusi divas reizes runāt par to, ka tiešām bieži neļauj gulēt tā bērnu dragāšana (nemaz neapspriežot, ka bērnam 3 gadu vecumā vienos naktī būtu jau jāguļ), uz ko man atbild – ja nepatīk, varu saukt policiju, jo aizliegums par naktsmiera traucēšanu pēc 23:00 vairs neesot spēkā. Vai tā ir taisnība? Kā cīnīties ar šādiem kaimiņiem? Mūzika nav skaļa, bet tas nemaina faktu, ka pēkšņie un spalgie būkšķi un skaļā runāšana tiešām izrauj no miega. Brīžiem tiešām liekas, ka jāsauc policija, bet tad atkal ir 10 minūtes miers, kam seko 15 minūšu troksnis. Pats labākais, ka kaimiņiene nemaz neatceras, ka jau reiz biju runājusi ar viņu par to. Laikam tik traki bija iedzērusi, ka filma pazuda... Nav vēlme tik bieži iet lamāties, ka trokšņo tā, it kā atrastos bērnu laukumā, bet arī policiju negribas saukt. Vai ir kāds konkrēts likums par trokšņošanu? Labprāt izdrukātu un iedotu kaimiņienei iepazīties, tikai pirms tam pašai gribas saprast, kuri likuma panti aizstāv manas kā kaimiņa intereses uz mieru nakts un darba nedēļas vidū.

A
atbild:
03. jūlijā, 2017
Rīgas pašvaldības policija
Toms Sadovskis, galvenais sabiedrisko attiecību speciālists

Gadījumos, ja kaimiņi trokšņo regulāri, var saukt policiju.

Lai arī 2014. gadā Satversmes tiesa atcēla Rīgas domes saistošo noteikumu punktu (http://www.satv.tiesa.gov.lv/press-release/rigas-domes-saistoso-noteikumu-normas-par-troksnosanas-kontroli-rigas-administrativaja-teritorija-neatbilst-satversmei/), kas paredzēja atbildību par trokšņošanu, tas nenozīmē, ka miera traucēšana ir atļauta. Šāda veida gadījumus policisti vērtē individuāli. Taču, ja tiek konstatēts pārkāpums, praksē visbiežāk pirmajā izsaukumā tiek izteikts brīdinājums, savukārt, ja izsaukumi atkārtojas, tad ir pamats trokšņotājus saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Par minēto pārkāpumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir paredzēts sods no 70 līdz 500 eiro apmērā.

Vienlaikus jāpiebilst, ka pēc rakstītā var noprast, ka dzīvoklī, kurā ir nepilngadīgi bērni, regulāri notiek uzdzīve un tiek lietots alkohols. Šāda vide bērnam nav labvēlīga, tādēļ šādās situācijās noteikti ir jāziņo policijai, jo pieredze liecina, ka nereti šādos dzīvokļos bērni ir pamesti novārtā. Rīgas Pašvaldības policija regulāri konstatē gadījumus, kuros vecāki ilgstoši ir dzēruši, dzīvoklis ir piesmēķēts, savukārt viņu bērns vairākas dienas nav saņēmis sabalansētu uzturu.

Labs saturs
51
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas