E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12147
Lasīšanai: 3 minūtes

Jānoskaidro, kam pieder zeme

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūnijā, 2017
Svetlana

Esmu mantojusi lauku māju, kura ir sadalīta divos īpašumos (divi kadastra Nr.). Viena mājas daļa ir dzīvojamā māja, otra vecas ūdens dzirnavas, abas atrodas zem viena jumta. Mantojusi esmu tikai dzīvojamās mājas daļu, dzirnavas ir bez piederības. Pašlaik dzirnavas atrodas avārijas stāvoklī, kas apdraud mājas drošību. Pašvaldība atsakās no dzirnavām. Nojaukt es tās nevaru, uzsākt savas daļas renovāciju vai nojaukšanu arī nevaru. Ieteica griezties tiesā, lai atzītu dzirnavas par manu īpašumu, bet es nevēlos ieguldīt naudu, lai pēc tam nojauktu. Kāda būtu mana rīcība turpmāk? Kā rīkoties?

A
atbild:
29. jūnijā, 2017

Aprakstītajā faktiskajā situācijā Tieslietu ministrijas ieskatā ir būtiski noskaidrot, kam pieder īpašuma tiesības uz zemi, uz kuras atrodas minētā dzirnavu ēka, jo saskaņā ar Civillikuma 968. pantu uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu. Savukārt atbilstoši likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. panta ceturtajai daļai ēkas (būves), kuras zemesgrāmatu nodaļā, Valsts zemes dienestā vai pašvaldībā nav reģistrētas kā patstāvīgi īpašuma objekti, uzskatāmas par zemes īpašnieka īpašumu atbilstoši Civillikuma 968. pantam. Līdz ar to zemes īpašnieks konkrētajā situācijā var vērsties tiesā, lūdzot atzīt tā īpašuma tiesības uz dzirnavu ēku, pamatojoties uz Civillikuma 968. pantu. Citas personas īpašuma tiesības uz šādām ēkām (būvēm) var iegūt, ja tiesa apmierinājusi šo personu prasību atzīt īpašuma tiesības uz attiecīgajiem objektiem.

Ja zemes zem ēkām piederība nav noskaidrota, tad Tieslietu ministrijas ieskatā varētu tikt piemērots 930. panta regulējums, saskaņā ar kuru nekustama bezīpašnieka lieta piekrīt valstij. Lai atzītu attiecīgo zemi un uz tās esošo dzirnavu ēku par bezīpašnieka lietu, attiecīgajai valsts institūcijai tiesā jāiesniedz pieteikums par juridiskā fakta konstatēšanu – nekustamā īpašuma atzīšanu par bezīpašnieka lietu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas