E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11990
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Apsaukāšanās ir amorāla rīcība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2017
Sanita

Labdien! Manam civilvīram ir 11 gadus vecs dēls no pirmās laulības. Ir ar tiesas lēmumu noteikti uzturlīdzekļi, kurus katru mēnesi vīrs maksā un reizēm palīdz arī ar lielākiem pirkumiem bērnam. Tiesas spriedumā nav minēts konkrēts datums, kad uzturlīdzekļi jāsamaksā. Ir teikts "ik mēnesi". Un tas tiek ievērots. Vīram alga tiek izmaksāta no 23. līdz 27. datumam, un pirmais, ko viņš izdara, – pārskaita uzturlīdzekļus. Septiņus gadus ik mēnesi vīrs tiek terorizēts ar jautājumu, kur ir bērna nauda, ja netiek pārskaitīts līdz 23.–25. datumam. Tiek draudēts, ka neredzēs dēlu utt. Katru 1. janvāri vīrs saņem īsziņu no sava bērna mātes, cik būs jāmaksā šomēnes, jo mainās minimālā alga ( tas apsveikuma vietā). Jāpiebilst, ka bērns pie mums uzturas labprāt. Ir izveidojušās kolosālas attiecības ar manu meitu. Bijusī sieva strādā par kancelejas darbinieku tiesas namā. Ir atkārtoti precējusies un arī audzina meitu. Jebkurā sarunā uzskata, ka taisnība ir tikai un vienīgi viņai. Visu panāk ar kliegšanu un šantažēšanu ar dēlu. Es un mana meita tiekam regulāri apsaukātas un aizskartas no bijušās sievas puses ( gan īsziņās, gan telefona zvanos), jo, redz, mēs esot tās, kas izvelkot no vīra visu naudu... Es pati strādāju un manas meitas uzturēšanai arī saņemu uzturlīdzekļus. Es atvainojos, viņai ir jauna ģimene! Uzturlīdzekļi dēlam tiek maksāti! Ko vēl viņa grib? Kā mums tikt galā ar šo terorizēšanu? Tas atsaucas uz visu mūsu ģimeni.

A
atbild:
15. jūnijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Raivo Sjademe, zvērināts advokāts

Ja tiesas spriedumā nav noteikts samaksas termiņš, tad uzturlīdzekļi par kārtējo mēnesi ir jāsamaksā līdz attiecīgā mēneša pēdējam datumam. To nosaka Civillikuma 1828. pants, 1829. pants, Civilprocesa likuma 48. panta pirmā daļa.

Ja tēvam tiek liegtas saskarsmes tiesības ar dēlu, tad ceļama prasība tiesā, lūdzot noteikt saskarsmes kārtību atbilstoši Civillikuma 182. pantam, Civilprocesa likuma 244. panta 1. punktam un turpmākajiem pantiem.

Apsaukāšanās ir jebkura pieauguša cilvēka amorāla rīcība. Ja to dara tiesas darbinieks, tad tas ir sevišķi slikti un grauj tiesu varas prestižu. Pirms kādu stingrāku līdzekļu piemērošanas Jums var ieteikt vērsties ar vēstuli pie attiecīgās tiesas priekšsēdētāja, lai izrunā šo situāciju ar savu padoto, jo tādējādi tiek grauts tiesas prestižs sabiedrības acīs, un, iespējams, šāda rīcība turpmāk nesekos. Sankcija var būt arī darba līguma izbeigšana (skat. Darba likuma 101. panta 1. daļas. 3. punktu un panta 5.daļu). Savukārt, ja rezultāts nav sasniegts ar maigākiem līdzekļiem, var apsvērt prasības celšanu tiesā par kompensācijas piedziņu par goda aizskārumu saskaņā ar Civillikuma 2352.1. panta 3. daļu, kas nosaka: katram ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja personas godu un cieņu aizskarošās ziņas izplatītas presē, tad gadījumā, kad tās neatbilst patiesībai, šīs ziņas presē arī jāatsauc. Ja personas godu un cieņu aizskarošās ziņas, kas neatbilst patiesībai, ietvertas dokumentā, šāds dokuments jāapmaina. Citos gadījumos atsaukšanas kārtību nosaka tiesa. Ja kāds prettiesiski aizskar personas godu un cieņu mutvārdos, rakstveidā vai ar darbiem, tad viņam jādod atlīdzība (mantiska kompensācija). Atlīdzības apmēru nosaka tiesa.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas