E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11865
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
43
3
43

Pašnodarbinātā nodokļi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2017
Sabīne strode Ikstena

Labdien! Vēlos iegūt pašnodarbinātā statusu un darboties pati. Jautājumi sekojoši: Vai varu iegūt pašnodarbinātā statusu, ja uz mana vārda ir jau SIA? Cik bieži ir jāmaksā nodokļi, kā tas notiek, un cik lieli nodokļi ir? Vai, ja man ir pašnodarbinātā statuss, varu strādāt arī kādam citam un tai pašā laikā arī darboties kā pašnodarbinātā? Vai ir iespēja atteikties no šī statusa jebkurā laikā?

A
atbild:
02. maijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziska persona var nodarboties arī ar savu saimniecisko darbību un būt pašnodarbinātais, kas maksā pašnodarbinātajam noteiktos nodokļus – iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no saimnieciskās darbības ienākumiem, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), ja ieņēmumi mēnesī sasniedz noteiktu līmeni. 

Fiziskā persona kā saimnieciskās darbības veicējs reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

IIN no saimnieciskās darbības ienākums tiek aprēķināts kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība.

  • Nodokļa likme ir 23%.
  • Reizi gadā (taksācijas gadam sekojošā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam) jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un rezumējošā kārtībā jāaprēķina nodoklis.
  • Ne vēlāk kā 15 dienu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas budžetā jāiemaksā 50 eiro, ja taksācijas gadā nav gūts ar nodokli apliekams ienākums no saimnieciskās darbības vai ja aprēķinātās nodokļa summas no saimnieciskās darbības nepārsniedz 50 eiro. Minimālā nodokļa 50 eiro  maksāšana nav attiecināma, ja ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas par sevi kā pašnodarbināto personu, kā arī par pirmo taksācijas gadu, kurā reģistrēta saimnieciskā darbība, un par nākamo taksācijas gadu, kā arī par gadu, kurā izbeigta saimnieciskā darbība.
  • Nodoklis rezumējošā kārtībā jāiemaksā budžetā līdz 16. jūnijam, bet, ja nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, to var iemaksāt trijās reizēs – līdz 16. jūnijam, līdz 16. jūlijam, līdz 16. augustam.
  • Ja saimnieciskās darbības ienākumi mēnesī sasniedz 380 eiro (valstī noteiktais minimālās algas apmērs), jāsamaksā VSAOI līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam (VSAOI likme pašnodarbinātajam vispārējā gadījumā ir 31,13%).

Lai slēgtu saimniecisko darbību, ir nepieciešams iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegumu brīvā formā par saimnieciskās darbības slēgšanu. To var izdarīt jebkurā laikā.

Nodokļu maksātājiem, saimnieciskās darbības veicējiem, ir iespējas apmeklēt VID bezmaksas seminārus, lai uzzinātu arī, kā maksājami nodokļi, iesniedzami pārskati, kārtojama grāmatvedība, ja fiziskā persona reģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējs.

VID mājaslapā ir arī informatīvo materiālu apkopojums saimnieciskās darbības veicējiem.

Labs saturs
43
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas