E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11782
Lasīšanai: 3 minūtes

Par svešu auto stāvēšanas ierobežošanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2017
Inese Liepiņa

Vai ceļam, kam ir uzlikts servitūts, var uzlikt ceļa zīmes vienā pusē, kas atļautu novietot automašīnas TIKAI attiecīgās mājas dzīvokļu īpašniekiem, nevis visiem,kas vēlas to darīt, ja ceļš ir mājas iedzīvotāju kopīpašums, kam uzlikts apgrūtinājums – servitūts? Paldies!

A
atbild:
28. aprīlī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16.  un 17. pantu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā kopsapulcē vai aptaujas veidā ir jānobalso vismaz trim ceturtdaļām no visiem dzīvokļu īpašumiem. Jūsu mājas dzīvokļu īpašnieki tādā veidā var nolemt par ceļa zīmju uzstādīšanu uz mājas piebraucamā ceļa, kas ierobežotu svešu auto novietošanu attiecīgajā teritorijā (par šādu ierobežojošu ceļa zīmju uzstādīšanas kārtību sīkāk izlasāms LV portāla rakstā „Ceļa zīme privātā teritorijā - kad vieni savas tiesības apzinās, bet citi tās neņem vērā”).

Ja ceļam, kā norādīts jautājumā, ir oficiāli nodibināta un zemesgrāmatā reģistrēta ceļa servitūta statuss, tas nozīmē, ka servitūts ir apgrūtinājums, kas uzlikts vienam īpašumam un kalpo par labu citam īpašumam. Ceļa servitūtu nosaka, ja kādam nekustamajam īpašumam nav piebraucamā ceļa un šis īpašums (dzīvojamā māja) sasniedzams, tikai šķērsojot citam īpašniekam piederošu zemi. Tātad pa Jūsu mājas ceļu transports un gājēji dodas vēl uz kādu citu nekustamo īpašumu.

Civillikuma 1160.  pantā ir noteikts:Nodibinot ceļa servitūtu, tajā ietilpstošās tiesības var visādi aprobežot.” Tādējādi saprotams, ka var ierobežot ceļa servitūta lietotāju tiesības, ļaujot viņiem pa brauktuvi pārvietoties, bet ne novietot tur automašīnas stāvēšanai.

Tomēr, domājot par stāvēšanas ierobežojumu ieviešanu, jāņem vērā kāda svarīga nianse – vai vispār ceļa platums atļauj tur auto novietot stāvēšanai. Ja atlikusī brīvā brauktuves josla ir šaurāka par trim metriem, to darīt nedrīkst, jo tādējādi tiek traucēta operatīvo transportlīdzekļu pārvietošanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 119 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas