E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11745
Lasīšanai: 2 minūtes

Atrodoties ikgadējā atvaļinājumā, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2017
irina

Vai varu pieprasīt bērna kopšanas un vecāku pabalstu no datuma, kad beidzas pēcdzemdību slimības lapa, ja darbā ņēmu neizmantotu ikgadējo atvaļinājumu uzreiz pēc slimības lapas? Vai jāpieprasa pabalsti no datuma, kad beidzas atvaļinājums?

A
atbild:
13. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pabalstus var pieprasīt pēc dzemdību atvaļinājuma, kad beidzies darbnespējas lapas B termiņš. Taču jāzina, ka atrašanās ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā ietekmēs vecāku pabalsta apmēru. 

Ja pēc dzemdību atvaļinājuma savam darba devējam pieprasīsiet piešķirt ikgadējo atvaļinājumu un, tam beidzoties, bērna kopšanas atvaļinājumu (jo vienlaikus divos atvaļinājumos darba ņēmējs atrasties nevar), tad par laika periodu, kad izmantosiet apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.4 panta otro daļu vecāku pabalstu nepiešķir par bērnu, saistībā ar kura piedzimšanu vai kopšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts par to pašu laikposmu. Tiesības uz vecāku pabalstu rodas ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigu datuma.

Savukārt likuma 10.6 panta trešā daļa paredz, ka vecāku pabalstu saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, izmaksā 30 procentu apmērā no saskaņā ar šā panta otrās daļas nosacījumiem piešķirtā pabalsta apmēra.

Par pabalstiem saistībā ar bērna dzimšanu varat konkrētāk uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, iespējams rakstīt uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas