E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11511
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Latvijā kapitāla nodoklis jāmaksā, nodoklis no dāvinājuma – nē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2017
Larisa

Pirms 5 mēnešiem esmu pārdevusi dzīvokli (mans otrais nekustamais īpašums). Gribu uzdāvināt iegūto naudas summu meitai, kura pašlaik dzīvo ārzemēs. Vai man ir jāmaksā nodoklis par pārdoto īpašumu, ja biju tur deklarēta tikai 9 mēnešus? Vai meitai būs jāmaksā Lielbritānijā ienākuma nodoklis, saņemot šo dāvinājumu?

A
atbild:
10. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja tas nav bijis vienīgais īpašums, tad ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese. Tas noteikts likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Tātad nodoklis ir jāmaksā. Ar nodokli apliekamo ienākumu nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību un īpašumā veikto ieguldījumu vērtību tā turēšanas laikā. Nodokļa likme ir 15%.

Par ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas iesniedz deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieauguma:

1) līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša 15. datumam, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī pārsniedz 711,44 eiro;

2) līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī ir no 142,30 eiro līdz 711,44 eiro;

3) ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 15. janvārī, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī ir līdz 142,29 eiro.

Latvijas likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka, ka dāvanas no vecākiem neapliek ar nodokli, taču, ja dāvinājums pārsniedz 4000 eiro gadā, tas ir jādeklarē, nākamajā gadā iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju, norādot saņemtā dāvinājuma summu kā neapliekamo ienākumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas