E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11289
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Tiesības uz apmaksātu atvaļinājumu uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2017
Agate

Labdien! Mans jautājums – dekrētā aizgāju 2016. gada novembrī. Pirms gāju dekrētā, vēlējos izņemt atvaļinājumu, bet tas nebija iespējams, jo atvaļinājums jau bija 2016. gada jūlijā. Strādāju par skolotāja palīgu PII, un atvaļinājums tur sanāk gribot vai negribot jūlijā, jo tad PII nestrādā. Ja bērniņš dzims februārī, ejot uz darbu iesniegt lapu par BKA, es varu pieprasīt atvaļinājumu, ja ir jau iestājies 2017. gads un atvaļinājums man pienāktos jūlijā? Paldies!

A
atbild:
13. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma  150. panta ceturtā daļa paredz, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

Tātad Jums  ir tiesības uz pilna apmēra darba devēja apmaksātu atvaļinājumu uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma. 

Tā kā no Jūsu jautājuma izklāsta nav īsti skaidrs, vai Jūs zināt, kāda ir pabalstu saņemšanas secība (jo rakstāt, ka iesniegsiet darbā lapu par BKA), jāatgādina, ka saskaņā ar Darba likuma 154. pantu darba devējs piešķir grūtniecības atvaļinājumu un dzemdību atvaļinājumu (pamatojoties uz ārsta izsniegtām darbnespējas lapām B). Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra bērna mātei šajā laikā – pirms un pēc dzemdībām (56 vai 70 dienas katrā no periodiem) – maksā maternitātes pabalstu.

Pēc tam, kad beidzies dzemdību atvaļinājums un maternitātes pabalsta izmaksas periods, vienam no vecākiem ir tiesības uz vecāku pabalstu (līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam) un bērna kopšanas pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

Par visiem pabalstiem vecākiem un to piešķiršanas kārtību varat izlasīt VSAA informācijā.

Darba likums (156. pants) ikvienam darbiniekam arī nosaka tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, ko var izņemt visu uzreiz vai pa daļām līdz bērna astoņu gadu vecumam. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas