E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11271
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Nodokļi saistīti ar minimālo algu un valsti, zem kuras karoga kuģo

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. janvārī, 2017
daina

Labdien! Sakiet, lūdzu, kā aprēķina un kādus nodokļus jāmaksā jūrniekam, sākot ar 2017. gadu. Darbs starptautiskā kompānijā, kravu pārvadājumi. Nodokļi netiek ieturēti.

A
atbild:
20. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta ceturtā daļa paredz īpašu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamā ienākuma noteikšanu, ja fiziskā persona gūst ienākumu uz tādu darba attiecību pamata, kas paredz šo personu nodarbināt uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa. Par taksācijas gada mēnesi, kurā persona ir nodarbināta uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, minētās personas ienākumi, par kuriem maksājams algas nodoklis, ir uz darba attiecību pamata gūtā ienākuma daļa šādā apmērā:

  • virsniekiem – Ministru kabineta noteikto 2,5 mēneša minimālo darba algu apmērā (2017. gadā – 950 eiro);
  • pārējam personālam – MK noteikto 1,5 mēneša minimālo darba algu apmērā (2017. gadā – 570 eiro).

2017. gadā mēneša minimālā darba alga ir 380 eiro. Algas nodokļa likme – 23%. 

Ja fizisko personu nodarbina darba devējs, kurš nav Latvijas Republikas rezidents un kuram nav pienākuma ieturēt nodokli izmaksas brīdī, fiziskā persona taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis budžetā jāiemaksā līdz pēctaksācijas gada 16. jūnijam. Ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, to var iemaksāt budžetā trijās reizēs – līdz 16. jūnijam, 17. jūlijam un 16. augustam, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas.

Jūrnieku, kuri nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojamiem kuģiem, ienākumiem ir piemērojami attaisnotie izdevumi, gada diferencētais neapliekamais minimums, nodokļa atvieglojumi.

Savukārt valsts sociālās apdrošināšanas sociālās iemaksu veikšanas kārtība atkarīga no tā, vai fizisko personu nodarbina uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, kurš kuģo ar Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas karogu, vai fizisko personu nodarbina Norvēģijas komersants uz Norvēģijas Starptautiskajā kuģu reģistrā reģistrētiem kuģiem, vai jūrnieks strādā  uz kuģa, kas kuģo zem tādas valsts karoga, kas nav ES dalībvalsts.

Lai sniegtu atbildi, jābūt pilnīgākai informācijai. Kā maksājams nodoklis un sociālās iemaksas konkrētā situācijā, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas