E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11077
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pabalstus maksā līdz bērna 1,5 gadu vecumam, kopšanas atvaļinājums var būt ilgāk

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2017
Sanita

Labdien! 2015. gada 16. jūlijā man piedzima bērns, izņēmu pēcdzemdību atvaļinājumu, un tad 2015. gada 11. septembrī sākās bērna kopšanas atvaļinājums. Kurā datumā man beigs maksāt pabalstu, un kad beidzas bērna kopšanas atvaļinājums?

A
atbild:
30. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 156. pantā ir paredzētas ikviena darbinieka  tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu saistībā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Atvaļinājuma ilgums ir 1,5 gadi, un to var pieprasīt jebkurā laikā, kamēr bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Darbiniekam ir tiesības izvēlēties bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, sadalot to pa daļām, vai uzreiz izmantot to pilnībā.

Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Darba likumā paredzētais pusotra gada bērna kopšanas atvaļinājums ir noteikts kalendārā laika periods. Taču bērna kopšanas pabalstu, kā arī vecāku pabalstu maksā, līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu, ja ir izvēlēts 1,5 gadu vecāku pabalsta saņemšanas periods.  Tātad pabalsta izmaksas laiks ir saistīts ar bērna vecumu. Piemēram, ja bērns dzimis 2015. gada 16. jūlijā, tad 1,5 gadu prasītā vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta izmaksa beidzas 2017. gada 16. janvārī.

Savukārt, ja  1,5 gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu darba devējam esat pieprasījusi pēc dzemdību atvaļinājuma (no 2015. gada 11. septembra), tas beigsies 2017. gada martā. Tas ir teorētisks aprēķins, kas izriet no Jūsu minētajiem datiem. Jūs esat rakstījusi iesniegumu, pieprasījusi bērna kopšanas atvaļinājumu, darba devējs to ar rīkojumu ir piešķīris.  Kad Jums jāierodas darbā, tas jānoskaidro darbavietā.

Vēl jāpiebilst, ka darba devējs bērna kopšanas atvaļinājumu tikai piešķir, bet neapmaksā.

Par bērnu no pusotra līdz divu gadu vecumam valsts arī maksā pabalstu – 42,69 eiro mēnesī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas