E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11060
Lasīšanai: 2 minūtes
1
34
1
34

Vai drīkst mazu ēku novietot tuvu kaimiņa žogam?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2016
Ženija

Labdien! Sakiet, lūdzu, ja es vēlos uz sava zemesgabala novietot mazēku bez pamatiem, kas nepārsniedz 25 kvadrātmetrus (neliels malkas šķūnītis) pusmetra attālumā no robežas ar kaimiņu, vai saskaņošanai ar kaimiņu pietiek tikai ar kaimiņa rakstisku piekrišanu? Vai arī, ja kaimiņš piekrīt, tad ir jāizdara atzīme par apgrūtinājumu viņa zemesgrāmatā? Nelaime tāda, ka zemesgabals ir neliels un uz tā nav tādas vietas, kur varētu novietot šķūnīti tā, lai būtu 4 metri no visām robežām, bet kaimiņi apgrūtinājumus savās zemesgrāmatās nevēlas izdarīt.

A
atbild:
03. janvārī, 2017

Saskaņā ar Rīgas domes 20.12.2005. saistošo noteikumu Nr. 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 287. punktu ēkas bez logiem var izvietot tuvāk par 4 m no kaimiņu zemesgabala robežas vai tieši pie robežas, ja tiek ievērotas ugunsdrošības un sanitārās normas, ēku insolācijas prasības, un ja ir saņemta attiecīgā kaimiņu zemesgabala īpašnieka piekrišana uz būvobjekta ģenerālplāna rasējuma lapas.

Savukārt Civillikuma 1091. pants nosaka, ka ietaisīt jaunceļamās sienās logus uz blakus zemesgabala pusi drīkst tikai tad, ja šīs sienas atrodas ne mazāk kā četrus metrus no robežas vai lielākā atstatumā, ja tādu prasa vietējie būvnoteikumi.

Izvērtējot iepriekš minētās tiesību normas, Būvvalde paskaidro, ka gadījumā, ja ēkai nav paredzēti logi pret kaimiņu zemesgabalu, ēku var izvietot pie pašas kaimiņu zemesgabala robežas, ja ir saņemta kaimiņa piekrišana uz projekta ģenerālplāna lapas. Šādā gadījumā apgrūtinājumi zemesgrāmatā nav ierakstāmi.

Labs saturs
34
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas