E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10985
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Līgumsods jāmaksā arī tad, ja pasažieris izsēdināts no sabiedriskā transporta

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2016
Jānis

Labdien. Jautājums par braukšanu bez biļetes un sodu. Pēc Ministru kabineta noteikumu punkta 125. sanāk, ka kontrolieris, ja pasažieris nemaksā sodu un nav dokumentu, var pieaicināt policijas darbinieku šā pasažiera personības noskaidrošanai vai arī izmantot punktu 126/127/128 tiesības. Ja pareizi saprotu, var izmantot tikai vienu šo soda veidu? Ja pasažieris pēc kontroliera lūguma ir ticis izsēdināts, tad vairs nevar piemērot vēl vienu sodu par to pašu pārkāpumu un saukt policistu personības skaidrošanai, vai ne?

A
atbild:
23. decembrī, 2016
Rīgas pašvaldības policija
Toms Sadovskis, galvenais sabiedrisko attiecību speciālists

Ministru kabineta 28.08.2012. noteikumu Nr. 599 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība” 125., 126., 127. un 128. punktu nevar tulkot atrauti, neapskatot normatīvo aktu sistēmu kopumā un pēc jēgas.

Minēto Ministru kabineta noteikumu 117. punkts nosaka, ka pasažieris līgumsodu maksā:

  • 117.1. kontrolierim sabiedriskajā transportlīdzeklī laikā, kad tiek konstatēts regulāro pasažieru pārvadājumu līguma pārkāpums;
  • 117.2. kontroliera izsniegtajā rēķinā norādītajā vietā un termiņā.

Šo noteikumu 122. punkts nosaka, ka 117.2. apakšpunktā minēto līgumsoda maksāšanas kārtību var piemērot, ja pasažieris kontrolierim var uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. 124. punkts nosaka, ka pēc līgumsoda piemērošanas, ja pasažieris vēlas turpināt braucienu, viņam ir pienākums iegādāties braukšanas biļeti.

Taču, ja pasažieris atsakās maksāt līgumsodu, tas nenozīmē, ka līgumsods nav jāmaksā vispār. Kā redzams no minētajām tiesību normām, tad samaksāt līgumsodu saskaņā ar kontroliera izsniegtu rēķinu var tikai, ja ir noskaidrota pārkāpēja personība, ko var noskaidrot, uzrādot personas apliecinošus dokumentus kontrolierim vai personību noskaidrojot ar policijas darbinieku starpniecību. Tādējādi sistēmiski un pēc jēgas minēto Ministru kabineta noteikumu 125. punkta norma paredz, ka kontrolieris pārkāpēja personības noskaidrošanai pārbauda tā dokumentus vai pieaicina policijas darbinieku ar mērķi noskaidrot pārkāpēja personību.

Savukārt situācijā, kad pasažieris atsakās maksāt līgumsodu notikuma vietā vai noformēt līgumsoda rēķinu, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu 126. punktu kontrolierim ir tiesības aicināt pasažieri izkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa vai saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu 127. punktu izsaukt policijas darbinieku pasažiera izsēdināšanai. T.i., minēto Ministru kabineta noteikumu 126.-128. punktu normas precīzāk regulē jautājumu tieši par pasažieru izsēdināšanu no sabiedriskā transportlīdzekļa, piemēram, ka pilsētas nozīmes maršrutā pasažieri var izsēdināt pieturvietā vai kontroles vietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas