E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10906
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Neapstrādātai zemei pašvaldība var noteikt 3% NĪN, bet jāiekasē 1,5% papildlikme

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2016
Ilze Freimane

Labdien! Man ir jautājums, cik lielu drīkst uzlikt sodu par neapstrādātu lauksaimniecības zemi? Zemes kadastrālā vērtība ir 4108 eiro par 2,8667 hektāriem. Zemes nodoklis 41,08 eiro plus soda nauda 130,71 eiro, kas ir vairāk nekā 300% no nodokļa. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
04. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 3. pants dod pašvaldībai tiesības noteikt nekustamā īpašuma nodokļa likmi vai likmes no 0,2 līdz 3 procentiem no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības saistošajos noteikumos, kurus tā publicē līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas pārsniedz 1,5 procentus no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, pašvaldība var noteikt gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek uzturēts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Tātad Jūsu pašvaldība saistošajos noteikumos par nekustamā īpašuma nodokli var būt noteikusi, ka neapstrādātai lauksaimniecības zemei pašvaldības uzliktā nodokļa likme ir 3%. Savukārt atbilstoši likumam vēl tiek piemērota arī papildlikme 1,5%  par neapstrādātu lauksaimniecībā  izmantojamo zemi. Tas paredzēts likuma 3. panta 1.1 daļā. Līdz ar to kopējā likme var būt arī 4,5% no kadastrālās vērtības.

Papildlikmi piemēro arī tad, ja pašvaldība neapstrādātai lauksaimniecības zemei ir noteikusi nekustamā īpašuma nodokļa likmi savos saistošajos noteikumos.

Savukārt vispārējā likme par zemi var būt arī 1%, ja tā ir noteikusi pašvaldība. Līdz ar to maksāšanas paziņojumā par 2016. gada nekustamā īpašuma nodokli iznāk šāda summa – 41,08 eiro.

Nodokļu pārrēķinu pašvaldība veic pēc tam, kad rudenī ir saņēmusi informāciju no Lauku atbalsta dienesta, kurš apsekojumos konstatē lauksaimniecībā izmantojamās zemes konkrēto platību, kas netiek uzturēta labā lauksaimniecības un vides stāvoklī. Šai platībai nav jāatbilst visai zemes platībai.

Maksāšanas paziņojumā vajadzētu būt norādei uz kadastra numuru un maksājuma summu par neapstrādāto lauksaimniecības zemi un konkrēto tās platību. Ņemot vērā jau piemēroto 1% likmi, pēc apsekojuma aprēķināts  jauns (precizētais) maksājums. Loģiski, ka jaunais (papildus aprēķinātais ) maksājums ir lielāks, jo pašvaldība zemei sākotnēji ir piemērojusi vispārējo nodokļa likmi – tikai 1% bez tās paaugstinājuma par zemes neapstrādāšanu.

Tiesa, vēl ir iespēja, ka pašvaldība ir uzlikusi sodu par zemes neatbilstīgu izmantošanu. Tādas tiesības ir paredzētas Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK) par obligāto zemes aizsardzības pasākumu nepildīšanu. Taču šādas sankcijas pašvaldības izmanto reti. Turklāt arī tādā gadījumā maksāšanas paziņojumā būtu norāde uz LAPK konkrētu pantu, saskaņā ar kuru soda nauda uzlikta.

Tāpēc, visticamāk, ka nodokļa lielo summu veido pašvaldības noteiktā likme (3%) un papildlikme (1,5%), nevis soda nauda.

Nodokļa paziņojumā norādītās maksājuma summas pamatotību Jūs varat lūgt izskaidrot pašvaldības nekustamā īpašuma nodokļa speciālistam, kurš ir sagatavojis paziņojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas