E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10816
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Mantojuma vērtība attiecināma proporcionāli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2016
Ruta

Labdien! Pārdevu zemnieku saimniecībai no tēta mantotu zemi, tai skaitā lauksaimniecības zemi 10ha platībā par 20 000 EUR, kuras iegādei zemnieku saimniecībai "Altum"piešķīra kredītu, un 3 ha izcirtumu un grāvi, kurš zemesgrāmatā apzīmēts kā "pārējās zemes", par kuru saimniecība samaksāja 3000 EUR. Mantojuma vērtība uz tā saņemšanas brīdi bija 3000 EUR. Cik liels IIN man jāmaksā, ja ņem vērā, ka lauksaimniecības zemes pārdošanu ar nodokli neapliek?

A
atbild:
25. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā no zemes pārdošanas ienākuma ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 15%.  Ienākumu nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot iegādes vērtību.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli” ir paredzēta īpaša kārtība tiesībām uz nodokļa atbrīvojumu: 11.7 pants. Īpaši noteikumi ienākuma noteikšanai no lauksaimniecības uzņēmuma vai lauksaimniecības zemes atsavināšanas. Šī norma nosaka virkni kritēriju gan zemes pārdevējam, gan pircējam, lai pārdevējs iegūtu tiesības ienākuma nodokli nemaksāt. Līdz 2018. gada 1. jūlijam pārdevējs var neatbilst noteiktajiem kritērijiem, lai ienākumu no lauksaimniecībā izmantojamās zemes neapliktu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Ja ir tiesības uz nodokļa atbrīvojumu, pārdodot lauksaimniecības zemi, bet pārdod nekustamo īpašumu, kuru veido lauksaimniecības zeme un cita veida zeme (krūmāji, purvi u.c.),  atbrīvojumu piemēro proporcionāli tai platības daļai, kura pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme.

Attiecīgi arī iegādes vērtība katrai pārdotajai zemes platībai nosakāma proporcionāli, pamatojoties uz nekustamā īpašuma mantojuma dokumentos norādītajiem datiem un darījuma dokumentiem.

Lai uzzinātu, kā aprēķināms iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmērs konkrētajā situācijā un kāds ir tā samaksas termiņš, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas