E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10649
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļus piedzīs vismaz minimālajā apmērā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. oktobrī, 2016
Iveta

Labdien! Atrodos laulībā (esmu gaidībās) ar vīrieti, kuram no iepriekšējām laulībām ir 2 meitas. Vienas meitas mātei tiesības ir atņemtas un viņa dzīvo ar mums, bet otra dzīvo pie meitenes mammas, kamēr pati bērna māte dzīvo Anglijā. Cik bieži varam, ņemam viņu pie sevis, pērkam visu nepieciešamo, kā arī atmaksājam bērnudārzu. Šodien saņēmām vēstuli, ka bērna vecmamma mūs ir iesūdzējusi uz alimentiem. Uz cik lieliem alimentiem vecmamma var pretendēt? Un kā mums pareizāk rīkoties?

A
atbild:
28. oktobrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Neatkarīgi no bērnu skaita, spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa atbilstoši Civillikuma 179. panta piektajai daļai katram vecākam ir pienākums nodrošināt sava bērna uzturam uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā. Tā kā lieta ir nonākusi līdz tiesai, tad piedzītais uzturlīdzekļu apmērs būs ne mazāks par valstī noteikto minimālo apmēru.

Minimālo uzturlīdzekļu apmērs ir  noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam", ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša algu. Procentuālā daļa no valstī noteiktās minimālās mēneša algas ir atkarīga no bērna vecuma. Tātad, pieaugot minimālajai darba algai vai bērnam sasniedzot noteiktu vecumu, attiecīgi palielinās arī obligāti nodrošināmo uzturlīdzekļu apmērs.

Sākot ar 2016. gada 1. janvāri, valstī noteiktā minimālā mēneša darba alga normāla darba ietvaros ir 370 eiro. Tas nozīmē, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs 2016. gadā ir šāds: 

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (92,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (111 eiro mēnesī).

Jūsu turpmākā rīcība ir atkarīga no prasības tiesā satura. Piemēram, ja bērna likumiskā pārstāve vecmāmiņa lūdz piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā par valstī noteikto minimālo apmēru, bērna tēvam kā atbildētājam ir tiesības iesniegt tiesai pierādījumus, kas apliecina, ka šādu summu nodrošināt nav iespējams, piemēram, saistībā ar trešā bērna piedzimšanu. Jebkurā gadījumā tiesas noteiktais apmērs nevar būt mazāks par minimālo un tas būs jāmaksā, pretējā gadījumā veidosies uzturlīdzekļu parāds, ko piedzīs zvērināts tiesu izpildītājs.

Jūsu situācijā, iespējams, ir vērts apdomāt iespēju arī pašiem uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu meitas, kas dzīvo pie Jums, uzturam no mātes. Neskatoties uz to, ka mātei aizgādības tiesības ir pārtrauktas, pienākums maksāt uzturlīdzekļus tādēļ nav izbeidzies. Pat ja piedziņa nebūs iespējama, tādā gadījumā uzturlīdzekļus minimālajā apmērā saņemsiet no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas