E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1038
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kā dibināt dzīvokļu īpašnieku biedrību

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2012
Ainārs Rencis

Vēlamies dibināt dzīvokļu īpašnieku sabiedrību. Esam divas 18 dzīvokļu mājas ar kopēju katla māju. Mājām ap 30gadu. Noteikti vajadzīga renovācija. Ar ko mums sākt?

A
atbild:
21. martā, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Patiešām, lai racionāli apsaimniekotu daudzdzīvokļu māju, it īpaši nelielas mājas, ir lietderīgi dibināt dzīvokļu īpašnieku biedrību vai sabiedrību.

Biedrību un nodibinājumu likumā teikts, ka biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteiktos mērķus, kam nav peļņas gūšanas raksturs. Biedrība ir juridiska persona, un šo statusu iegūst ar brīdi, kad tiek ierakstīta LR Uzņēmumu reģistra Biedrību un nodibinājumu reģistrā.

Dzīvokļu īpašnieki var dibināt arī dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību (DzĪKS). Atšķirībā no biedrības kooperatīvā sabiedrība var veikt ne tikai savas, bet arī citu ārpus šīs biedrības esošu māju apsaimniekošanu.
Šāda biedrība dzīvojamo māju var pārvaldīt un apsaimniekot pašu spēkiem. Taču šīs funkcijas uz līguma pamata tā var nodot arī citām fiziskām vai juridiskām personām. Piemēram, ieceļot līgtu pārvaldnieku, kas organizē mājas apsaimniekošanu.

Kārtību, kā dibināma dzīvokļu īpašnieku biedrība un kā tā pārņem māju (vai mājas) savā apsaimniekošanā, nosaka likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 51.pants.

Kā minēts likumā, pirmais solis ir dzīvokļu īpašnieku sapulces sasaukšana, ko parasti uzņemas iniciatīvas grupa jeb enerģiski cilvēki, kuri sapratuši, ka pašu spēkiem māju apsaimniekot būs izdevīgāk un labāk. Lēmums par dzīvokļu īpašnieku biedrības vai sabiedrības izveidošanu ir pieņemts, ja par to nobalsojuši vairākums (50% plus viens) dzīvokļa īpašnieku. Likums atļauj šādu lēmumu pieņemt arī aptaujas veidā, taču, tā kā dzīvokļu abās mājās nav daudz, tad arī kopsapulci sasaukt nebūs sarežģīti.

Arī lēmumu par renovāciju pieņem dzīvokļu īpašnieku sapulce ar balsu vairākumu. Šajā reizē – jo vairāk, jo labāk, jo, kā liecina prakse, bankas, lemjot par aizdevuma piešķiršanu renovācijai, nereti vēlas, lai balsu vairākums būtu pat 70-80%.
Vērtīgu informāciju par ēku renovāciju var atrast Ekonomikas ministrijas mājaslapā sadaļā Renovēto daudzdzīvokļu ēku piemēri.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas