E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10355
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
2
1
2
1

Daudzdzīvokļu namu autostāvvietu jautājums jārisina apsaimniekotājam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2016
Elina

Labdien, mums pie daudzstāvu mājas nav kur nolikt mašīnu, jo nav autostāvvietas, tādēļ mums, mājas iedzīvotājiem, nākas mašīnas likt pie mājas ieejas ar diviem riteņiem uz zaļās zonas, jo iebrauktuve pie mājas ir šaura (lai citas mašīnas tiek garām). Vienu dienu mums visiem tika sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli par auto novietošanu zaļajā zonā. Lieta tika izskatīta Rīgas domes izpilddirekcijā, kur tika piemērots minimālais sods - 10 eiro. Man ir jautājums, vai Rīgas dome ir tiesīga administratīvi sodīt iedzīvotājus, tajā pašā laikā nenodrošinot autostāvvietas pie mājas?

A
atbild:
19. septembrī, 2016
Rīgas pašvaldības policija
Toms Sadovskis, galvenais sabiedrisko attiecību speciālists

Lielākā daļa Rīgas daudzdzīvokļu namu izbūvēti tā saucamajā Hruščova laikā, kad automašīnu bija daudz mazāk, tādēļ arī pagalmos daudzviet nav vietas. Pamazām daļa pagalmu tiek renovēti, taču jāņem vērā, ka daudziem pagalmiem pašvaldība nemaz nav īpašnieks, jo tie pieder privātpersonām, uzņēmumiem vai ir kopīpašumā visiem mājas iedzīvotājiem.

Neatkarīgi no tā, kāda ir infrastruktūra, Ceļu satiksmes noteikumi nav atcelti - zaļajā zonā automašīnu novietot nedrīkst. Tāpat jāņem vērā, ka nedrīkst novietot auto vietās, kur būtu jāaug zālei, bet tā pārstājusi augt citu automašīnu vadītāju dēļ. Proti, tas, ka daži zaļo zonu ir sabojājuši, nedod citiem tiesības to turpināt bojāt.

Rīgas pašvaldības policijas galvenais uzdevums ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana pilsētā, taču nekārtīgi novietotas automašīnas nerada būtisku apdraudējumu. Līdz ar to šādu autovadītāju tvarstīšana nav policijas prioritāte, un speciāli reidi pagalmos netiek veikti. Pagalmos kārtības sargi iegriežas, lai, piemēram, uzraudzītu, vai tajos nav dzērāju vai narkomānu, kuri gan rada apdraudējumu. Ja šādās reizēs tiek manīts pārkāpums, ko izdarījis autovadītājs, tad, protams, policists nedrīkst “pievērt acis” un paiet garām, tādēļ šādās situācijās tiek rakstīts protokols.

Visbiežāk protokolus par nepareizi novietotām automašīnām iedzīvotāji saņem pēc tam, kad uz attiecīgo pagalmu policijai ir bijis izsaukums. Un jāatzīst, ka katru dienu Rīgas pašvaldības policija saņem desmitiem šādu izsaukumu.

Lai risinātu jautājumu par pagalma labiekārtošanu, aicinām iedzīvotājus vērsties pie apsaimniekotāja un raudzīties, ko var iesākt. Vairākos Rīgas namu pagalmos iedzīvotāju kopsapulcē kopā ar apsaimniekotāju ir raduši risinājumu, piemēram, izbūvējot laukumu, kurā drīkst novietot braucamrīkus. Šāds risinājums ir salīdzinoši lēts un ļoti efektīvs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas