E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3950
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādu piedziņa, ja parādi ir vairāki

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2014
ingus smits

Labdien, man ir daudz ātro kredītu, kur summas ir augušas un nespēju atmaksāt. Sakiet, kad tiek atvilkts no algas 30%, ja ir viens, bet ja vairāki, vai tad arī 30%?

A
atbild:
14. martā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par parādu piedziņas jauno vispārējo kārtību 

Parādu piedziņas tiesiskais regulējums no šī gada ir mainījies. Civilprocesa likums tagad nosaka, ka parādniekam pēc nodokļu nomaksas ir jāsaglabā noteikts naudas līdzekļu apmērs (minimālā alga – 320 eiro) un uz katru apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu, ja tas ir reģistrēts kā apgādājamais – 64,03 eiro.

Praktiski tas nozīmē, ka parādniekam, kas saņem tikai, piemēram, minimālo algu, parādu piedziņa no darba samaksas apstājas, ja vien parādnieks pats nepiekrīt parādsaistības turpināt dzēst.

Jāpiebilst, ka priecāties par šo jauno likuma normu ir lieki, jo tāpēc, ka alga ir neliela un it kā likums parādnieku sargā no šo ienākumu atņemšanas, parādsaistības dzēstas netiks. Tas nozīmē, ka kreditors, lai atgūtu savus līdzekļus, dos piekrišanu vērst parādu piedziņu pret kustamo un nekustamo mantu. No visa iepriekšminētā parādniekam būtu jāizdara secinājums: parādsaistību dzēšana ir un būs paša parādnieka atbildība.

Par parādu piedziņas kārtību vairāk var izlasīt šai e-konsultācijai pievienotajā skaidrojumā. 

Par piedziņas apmēriem

Ja parādsaistības ir vairākas un piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, parādniekam pēc nodokļu nomaksas jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50% apmērā. Tātad - puse no algas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas