E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3725
Lasīšanai: 2 minūtes

Piedziņa pret maternitātes pabalstu no 2014.gada

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2014
Ilanta Jātniece

Labdien! Vai tiesu izpildītājs var ieturēt 30% arī no maternitātes pabalsta? (valsts sociālās apdrošināšanas pabalsts)

A
atbild:
10. februārī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par parādsaistībām novirzāmo summu ieturēšanu  

Parādu piedziņu veic nevis zvērināts tiesu izpildītājs (ZTI), bet uz ZTI norādīto Valsts kases kontu attiecīgu summu pārsūta darba devējs vai, kā Jūsu gadījumā, VSAA, kad ir saņemts izpildraksts, ka personai ir nenokārtotas parādsaistības un par parādu piedziņu ir stājies spēkā tiesas lēmums. 

Par piedziņas vēršanu pret maternitātes pabalstu  

No 2014.gada 4.janvāra CPL 595.panta otrā daļa paredz, ka, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi. Tas nozīmē, ka arī šajos gadījumos parādniekam saglabājama attiecīgā pensija, pabalsts vai atlīdzība CPL 594.panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktajā apmērā , t.i., 320 eiro + 64,03 eiro uz katru nepilngadīgo apgādībā esošo bērnu. 

Ja esat konstatējusi, ka piedziņa pret maternitātes pabalstu ir vērsta parāda piedziņa un minētā summa nav saglabāta, Jums pastāv iespēja ar rakstisku iesniegumu vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja un savā VSAA nodaļā. 

Vienlaikus, kā savā skaidrojumā norāda ZTI padomes izpilddirektore Guna Berlande: parādniekiem jāatceras - parādsaistības neizzudīs tikai tādēļ, ka parādniekam ir maza alga. Samazinoties iespējām atgūt parādu, veicot ieturējumus no darba samaksas, tai pielīdzinātiem maksājumiem un citām summām, palielināsies to lietu skaits, kurās piedziņa būs vērsta pret parādnieka kustamo mantu vai nekustamo īpašumu. 

Tas nozīmē, ka parādniekam nav liegts, neraugoties arī uz minimālo algu vai kā Jūsu gadījumā valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu, daļu ienākumu novirzīt parādu dzēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas