DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

21. oktobrī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs atzīmē savu 200. gadadienu

Šī gada 21. oktobrī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs atzīmē savu 200. gadadienu, atzīmējot divus gadsimtus veltītus Latvijas iedzīvotāju psihiskās veselības uzlabošanai un saglabāšanai.

Iestādei, kas dibināta 1824. gadā, ir bijusi izšķiroša loma psihiatriskās aprūpes attīstībā Latvijā, no nelielas psihiatriskās slimnīcas pārtopot par valsts lielāko un visaptverošāko psihiskās veselības pakalpojumu centru. Iestāde sākotnēji tika izveidota ar Krievijas imperatora Aleksandra I dekrētu ar nosaukumu “Aleksandra augstienes”. Iestāde kļuva par progresa un reformu simbolu, novirzot uzmanību no psihiski slimu personu ieslodzījuma un izolācijas uz aktīvu ārstēšanu un aprūpi.

Šodien Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir attīstīta psihiatriskās ārstniecības iestāde, šīs jomas līderis valstī. Mūsu vērtības ir: kvalitāte – ievērotas pacientu vajadzības un nodrošināts profesionālisms aprūpē; atbildība – droša, godprātīga un ētiska rīcība ikdienas darbā un attīstība – mūsdienīga un inovatīva aprūpes sistēma. Ārstniecības iestādē šodien strādā vairāk nekā 1000 darbinieku: 118 ārsti, 255 medicīnas māsas, 262 māsu palīgi un sanitāri, 29 funkcionālie speciālisti, kā arī atbalsta personāls (2023. gada dati). RPNC ievieš mūsdienīgas ārstniecības metodes, medikamentozo ārstniecību, papildinot ar multiprofesionālas komandas darbu, kad ārsta norādījumi tiek papildināti ar mākslas, kustību un dejas, mūzikas, ergo, fizio un citām rehabilitācijas terapijām, tiek īstenota agrīnās intervences programma pacientiem ar akūtiem psihotiskiem traucējumiem, izveidots metodiskās vadības centrs un komanda, ārstniecība tiek zinātniski pamatota – nodibināts Zinātniskais institūts psihiskās veselības jomā un ievēlēta zinātniskā padome 5 mūsu medicīnas doktoru sastāvā, meklējot aizvien jaunas iespējas sekmēt psihiskās veselības problēmu risināšanu.

Šogad februārī atvērām jauno – trešo ambulatoro centru, nodrošinot labāku pieejamību ambulatorajiem pakalpojumiem un mazinot rindas pārējos divos mūsu ambulatorajos centros – “Veldre” un “Pārdaugava”, bez tam jaunais ambulatorais centrs ir izvietots Tvaika ielas malā un nav vairs jāmaldās teritorijā, meklējot agrāko ambulatori konsultatīvo nodaļu. Savukārt jūlijā pilnīgi pabeigta tika vēl divu vēsturisko ēku – “dvīņu māju” moderna pārbūve un renovācija, saglabājot un atjaunojot arī ēku vēsturisko fasādi. Šajās ēkas tagad izvietota nozīmīga ārstniecības procesa daļa - Minesotas motivācijas programma ar atkarībām sirgstošajiem, Narkoloģiskās palīdzības dienesta ilgtermiņa farmakoterapijas programma ar metadonu, psihiatriskās palīdzības stacionāra nodaļa duālām un retāk sastopamām diagnozēm, kā arī Pacientu informācijas centrs pacientu un viņu tuvinieku atbalstam, saziņai un apmācībai. Izveidota patīkama ārstniecības vide pacientiem un darba vide iestādes darbiniekiem.

Valdes priekšsēdētāja, psihiatre Sandra Pūce: “Es vēlos skaļi un skaidri pateikt vienu: man šī iestāde nekad nav bijusi par ēkām, iekārtām vai pat vēsturiskiem pavērsiena punktiem — šī iestāde ir un vienmēr ir bijusi par cilvēkiem. Pateicoties mūsu darbiniekiem, mēs varam būt lepni par visu, ko esam sasnieguši. 200 gadus ārstu, medmāsu, sanitāru un atbalsta personāla paaudzes ir nenogurstoši strādājušas, lai paplašinātu psihiskās veselības aprūpes robežas un veidotu cilvēcības mantojumu. Cienītie kolēģi, neatkarīgi no tā, vai esat māsa kādā no mūsu ambulatorajiem centriem, ārsts vai saimniecības darbinieks  -  ikviens no jums sniedz savu ieguldījumu, lai šī vieta būtu vairāk nekā slimnīca. Jūs padarāt to par kopienu. Jūs padarāt to par māju dziedināšanai. Jūsu rokas, jūsu sirdis un jūsu centība nodrošina, ka cilvēki, kas nāk caur mūsu durvīm, tiek sagaidīti ar rūpēm, līdzjūtību un cerību. Jūs iemiesojat šīs institūcijas vērtības — vērtības, kas ir pastāvējušas divus gadsimtus un mūs visus kopā vedīs arī trešajā.  Paldies ikvienam darbiniekam par smago darbu un ticību mūsu kopīgajai misijai. Jūs esat šīs iestādes sirds un dvēsele, un jūsu dēļ mēs turpinām zelt.”

Par Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir Latvijas lielākā psihiatriskā un atkarību ārstniecības iestāde, kas jau vairāk nekā divus gadsimtus piedāvā pilnu psihiskās veselības pakalpojumu klāstu. Ieejot trešajā gadu simtā, iestāde turpinās koncentrēties uz augstas kvalitātes aprūpes sniegšanu visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Mūsu vispārējais stratēģiskais mērķis ir: “Saglabāt, uzlabot un atjaunot iedzīvotāju psihisko veselību, nodrošinot kvalitatīvu, efektīvu, uz pacientu vērstu neatliekamās un plānveida psihiatrijas un narkoloģijas pakalpojumu sniegšanu Latvijas iedzīvotājiem, kā arī nodrošināt tiesu ekspertīzes psihiatrijas, psiholoģijas un narkoloģijas jomā un visu veidu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu, vienlaikus uzturot klīnisko bāzi ārstniecības personu izglītībai un veicinot zinātnes un pētniecības attīstību.” Par to rūpēsimies arī mūsu trešajā gadu simtenī.  www.rpnc.lv

Plašāks un dziļāks skatījums uz mūsu iestādes 200 gadu darbību, stāsti, kas ir sakrāti 10 gadus veidotajā vēstures un kultūras telpā (muzejā) iestādes senākajā ēkā, ir ietverti topošā grāmatā “Sašķelto dvēseļu patvērums”, kas veltīta RPNC jubilejai. Pati grāmata būs unikāla. Tā ļaus iepazīt Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru no līdz šim nezināmiem aspektiem, jo būs pirmā grāmata par ārstniecības iestādi. Grāmatas atvēršana plānota 2025. gada pavasarī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI