DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Andrejs Upīts atgriežas Rīgā jaunā izstādē

Publicitātes foto.

No 2024. gada 18. septembra līdz 30. decembrim katrs interesents aicināts aplūkot Rīgu rakstnieka Andreja Upīša acīm. Izstādē “Andrejs Upīts Rīgā: jauns cēliens dzīvē” Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Rīga, Brīvības iela 38-4) atspoguļota rakstnieka dzīve un darbs Latvijas galvaspilsētā vairāk nekā 70 gadu garumā. Īpaši izcelti deviņi būtiskākie pieturas punkti – skolas, dzīvojamie nami, komisariāts un pat cietums.

Izstādes idejas autore, Andreja Upīša memoriālā muzeja izglītības programmu kuratore Laura Tabūna skaidro, ka laikaposmā no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta 70. gadu sākumam neticamas pārmaiņās piedzīvo gan Rīga, gan Andrejs Upītis. “Kā dekorācijas uz skatuves Rīgā mainās varas, ideoloģijas un modes, ielu nosaukumi un ļaudis.  Savukārt A. Upīts no jauna, nabadzīga skolotāja piepilsētas koka namiņa sētas pusē tikai ar mērķtiecīgu, neatlaidīgu darbu vien kļūst par atzītu rakstnieku lielā dzīvoklī pašā galvaspilsētas sirdī. Andreja Upīša liktenis un radošā dzīve ir spilgts un aizraujošs piemērs globālo vēsturisko izmaiņu izpausmēm un sekām individuālā līmenī.”

Izstādē apkopotas fotogrāfijas, grāmatas, dokumenti un to kopijas no A. Upīša muzeja krājuma, Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma un Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva. Krājuma materiālus papildina tieši izstādei radītas A. Upīša dzīves un darba vietu mūsdienu fotogrāfijas, fotogrāfs – Ivars Puķe. Laikmetīgu, atraktīvu un viegli uztveramu vizuālo koncepciju un māksliniecisko noformējumu radījusi jaunā māksliniece Madara Krēziņa.

Vienlaikus ar izstādi un arī pēc tās noslēguma 5.–12. klašu skolēniem būs pieejama muzejpedagoģiskā programma “Upīts XX gadsimta Rīgā”. Tā uzsver A. Upīša dzīves un darba vietu arhitektonisko un pilsētbūvniecības vērtību, jo starp izstādē iekļautajiem namiem ir četri valsts aizsargājami kultūras pieminekļi.

Izstādes atklāšana 18. septembrī plkst. 17.30.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI