DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

VM precizē informāciju par jaunu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu uzsākšanu diabēta pacientiem

Veselības ministrija vēlas precizēt LETA 10.septembrī plkst. 20.37 publicēto ziņu “VM: Kompensējamo medikamentu saņēmēju prioritārās grupas nākas sašaurināt”, kurā pausta nekorekta informāciju saistībā ar Saeimas Sociālo un darbu lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā izskatāmajiem jautājumiem par diabēta pacientu aprūpi.

Vēlamies norādīt, ka ziņas virsraksts var maldināt un satraukt kompensējamo medikamentus saņemošos vairāk nekā 700 tūkstošus Latvijas pacientus, saistībā ar turpmāko zāļu nodrošinājumu. Veselības ministrija uzsver: nav paredzēts pārskatīt zāļu saņemšanas nosacījumus pacientiem, kuri zāles saņem jau šobrīd (kā var saprast no LETAS ziņas virsraksta). Gluži otrādi speciālisti strādā pie kompensējamo medikamentu pieejamības uzlabošanas.

Kompensējamo zāļu pieejamības uzlabošana pacientiem, jaunu medikamentu un diagnožu iekļaušana valsts kompensācijas sistēmā ir augsta nozares prioritāte, kam katru gadu budžeta izstrādes procesā jāpiešķir papildu līdzekļi. Veselības ministrija arī turpmāk aizstāvēs nepieciešamību palielināt finansējumu kompensējamo medikamentu apmaksai.  Šogad kompensējamo zāļu budžets 2024. gadā ir pieaudzis par 51,6 miljoniem eiro. Tas ir ļāvis gan apmaksāt jaunus medikamentus, kā arī palielināt kompensācijas apmēru zālēm no 50% līdz 75%.

Vakar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē VM parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis informēja klātesošos par jaunu, līdz šim valsts neapmaksātu pakalpojumu – intravitreālām injekciju uzsākšanu no 2025. gada 1. janvāra, kas sākotnēji tiks nodrošināts salīdzinoši nelielam skaitam pacientu, atbilstoši ārstu noteiktiem kritērijiem, kas balstīti uz pacienta veselības stāvokli. Veselības ministrija uzsver, ka veselības jomā vajadzību ir ļoti daudz, tādēļ jaunu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu ieviešana ir uzsākama pakāpeniski.

Papildus informējam, ka pēdējos gados 2. tipa cukura diabēta gadījumā pacientiem veikta virkne uzlabojumu: vairāku farmakoterapeitisko zāļu grupām, kā GLP-1, SGLT2 un DPP-4 inhibitoriem un to kombinācijām, atcelti nosacījumi par terapijas nodrošināšanu tikai augsta hipoglikēmiskā riska pacientiem. Līdz ar to medikamenti ir pieejami plašākām pacientu grupām. Tāpat atcelta prasība par  sulfonilurīnvielas  preparātu obligātu lietošanas nepieciešamību terapijas shēmās, kā arī dota iespēja pacientiem ar kardiovaskulāru slimību GLP-1 izrakstīt kombinācijā ar vai bez Metforminum un/vai SGLT2 inhibitoru terapijas. Tādējādi pacientiem tiek nodrošināta  savlaicīgāka terapijas pieejamība atbilstoši vadlīnijām. Paplašināts arī ārstu speciālistu loks, kuri tiesīgi nozīmēt nepieciešamos medikamentus – SGLT2 un to kombinācijas var izrakstīt arī nefrologs.

No šī gada paplašināta arī valsts apmaksāta insulīna sūkņu kompensācija jauniešiem no 18 gadu vecuma līdz 24 gadu vecumam. Iepriekš insulīna sūkņu sistēmas tika nodrošinātas tikai bērniem. Turpinās darbs pie tālākiem uzlabojumu plāniem diabēta pacientu ārstniecībā un aprūpē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI