DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Precizē palielinātā valsts finansējuma piešķiršanas kārtību STEM attīstībai

Precizēta kārtība un nosacījumi palielinātā valsts finansējuma novirzīšanai STEM attīstībai, tajā skaitā valsts nozīmes interešu izglītības centros. No šā gada 1. septembra valsts nozīmes interešu izglītības centri, lai palielinātu bērnu un jauniešu interesi par zinātnes, tehnoloģiju, vides, inženierzinātņu un matemātikas jomās (STEM) saņem papildu valsts budžeta finansējumu pedagogu atalgojumam. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie noteikumu grozījumi, kas šodien, 2024. gada 10. septembrī, apstiprināti valdībā.

Grozījumi veikti, lai nodrošinātu valsts finansējuma plūsmas pārraudzību, precizēta interešu izglītības valsts budžeta mērķdotācijas piešķiršanas kārtību, nosakot tās aprēķina secību, piešķiršanas nosacījumus, attiecīgi papildinot pārskatu par valsts budžeta mērķdotācijas izlietojumu interešu izglītībā. Grozījumi precizē, ka pašvaldības vispirms finansējumu četriem interešu izglītības skolotājiem novirza šīm iestādēm.

No kopējās interešu izglītības valsts mērķdotācijas, mērķtiecīgi tiek novirzīts valsts finansējums  STEM interešu izglītības programmu īstenošanai. Šajā mācību gadā finansējumam STEM pašvaldībās jābūt vismaz 10% apmērā no piešķirtā finansējuma, nākamajā mācību gadā 15%, bet 2026.2027. mācību gadā sasniedzot 20%.

Tāpat grozījumi nosaka, ka mērķtiecīgi tiek novirzīts papildu finansējums desmit procentu apmērā no interešu izglītības mērķdotācijas par vispārējās pamatizglītības programmu izglītojamiem – to pedagogu darba samaksai, kuri īsteno mazākumtautību valodas un kultūrvēstures interešu izglītības programmas izglītojamiem, kuri iepriekšējā mācību gadā apguvuši mazākumtautību izglītības programmas līdz 2026. gada 31. augustam.

STEM piedāvājuma nostiprināšanai Valsts nozīmes interešu izglītības centros piešķirts papildu valsts budžeta finansējums šā gada četriem mēnešiem ir 271 700 eiro; 2025. gadam un turpmāk ik gadu – 883 916 eiro. STEM jomas programmu finansējuma palielinājumam interešu izglītībā piešķirts papildu valsts budžeta finansējums šā gada četriem mēnešiem 360 191 eiro, 2025. gadam – 1 530 812 eiro; 2026. gadam un turpmāk ik gadu – 2 881 529 eiro.

STEM izglītības jomu pieejamība un piedāvājuma paplašināšana ir viena no šīs valdības prioritātēm, tostarp, paredzot, ka valsts atbalsts 2026./2027.mācību gadā sasniegs ne mazāk kā 20% no mērķdotācijas interešu izglītības programmām. Tāpat STEM jomu izglītības ieguves iespēju attīstību IZM īsteno sadarbībā ar dažādu tautsaimniecības nozaru organizācijām un ņemot vērā zināšanu un prasmju pieprasījumu darba tirgū.

No jaunā mācību gada sākuma valsts nozīmes interešu izglītības centri, kuros īsteno STEM jomu interešu izglītības programmas saņem papildu finansējumu interešu izglītības pedagogu atalgojumam, kas paredz arī finansējumu četrām pedagogu likmēm. Piešķirtais papildu atbalsts nodrošina finansējumu pedagogiem, kas valsts nozīmes interešu izglītības iestādēs piedalās interešu izglītības metodiskā atbalsta un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides funkciju izpildē.

No šā gada 1.septembra, valsts nozīmes interešu izglītības iestādes statuss ir piešķirts Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centram “Jaunība”, Cēsu Bērnu un jauniešu centram, Jelgavas valstspilsētas pašvaldības interešu izglītības iestādei “Jaunrades nams “Junda””, Rīgas Jauno tehniķu centram, Tehniskās jaunrades namam “Annas 2”, Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centram un Liepājas Bērnu un jaunatnes centram.

Grozījumi Ministru kabineta 2001. gada 28. augusta noteikumos Nr. 382 “Interešu izglītības programmu finansēšanas kārtība” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI