DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Bulduros namdari no sešām pasaules valstīm 10 dienās uzbūvē apjomīgu tradicionālās stāvbūves konstrukciju

Publicitātes foto

Bulduru Koka darbnīcā ir ieradušie 27 namdara amata meistari un brīvprātīgie no 6 pasaules valstīm - Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas, Somijas, Francijas, Rumānijas un Japānas, lai 10 dienās radītu apjomīgu tradicionālās stāvbūves konstrukciju – nākotnē plašu ārtelpas mācību klasi un jauniešu brīvā laika pavadīšanas vietu. 

Tas ir Bulduru Tehnikuma Koka darbnīcas 1. starptautiskais Kopienas projekts - pirmo reizi praktisko apmācību laikā tiek radīta tik apjomīga tradicionālās koka stāvbūves konstrukcija, kuras pamatā ir koka statņu un to savienojumu tehnika, tai skaitā, tapas. Bulduru Koka darbnīcas mērķis ir apzināt gadu simtiem uzkrātās namdara amata zināšanas un radīt vietu, kur ikvienam interesantam vai būvniecībā, arhitektūrā iesaistītam profesionālim izprast tradicionālās koka ēkas – stāvbūves vai guļbūves konstrukciju un būvniecības paņēmienus, bet namdara meistariem - iespēju tālāk nodot savas zināšanas un prasmes. 

Arī Eiropā aizvien biežāk uzsver nepieciešamību veicināt tradicionālās koku ēku būvniecības zināšanu pārnesi un efektīvu pielietošanu mūsdienu būvniecībā, atklājot  “low-tech” būvniecības priekšrocības, tai skaitā radītās dzīvojamās telpas kvalitātē un ilgtspējā, ilgtermiņa ietekmē uz apkārtējo vidi un ekosistēmu, kā arī ikviena indivīda labbūtību. 

Bulduru Tehnikums izveidoja Koka darbnīcu 2022.gadā, ar Interreg Central Baltic programmas atbalstu iegādājoties kokapstrādes aprīkojumu, bet jau 2023. gadā ar programmas projekta atbalstu tika uzsāktas bezmaksas praktiskas 10-dienu apmācības jauniešiem no Latvijas un Igaunijas - nodarbinātības ziņā vienai no vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām. 

Pavasarī lielu interesi radīja vienu mēnesi gara maksas neformālās izglītības programma Koka ēku (guļbūvju) atjaunošanā, kuras dalībnieki - pārstāvji no visdažādākajām nozarēm mācījās atjaunot guļbūves konstrukciju.  Programma tiks no jauna piedāvāta arī šoruden, atgriežot apmācību procesa ietvaros atjaunoto 100-gadīgo guļbūves pirti atpakaļ tās saimniekiem Burtniekos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI