DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Beidzot arī Latvijā ienāk Eiropas pieredze lielu, vecu koku apsaimniekošanā

Beidzot arī Latvijā valsts un pašvaldību institūcijām, sabiedriskām organizācijām, zemes īpašniekiem un apsaimniekotājiem būs iespēja tikt pie zināšanām, lai novērtētu savā īpašumā esošos lielos, vecos kokus un kā tos ilgtermiņā apsaimniekot

Šonedēļ noslēgsies unikālas Train-the -trainer apmācības par bioloģiski vērtīgu, lielu, vecu koku, tai skaitā dižkoku, novērtēšanu un apsaimniekošanu.  Zīmīgi, ka terminam Veteran Tree nav pat korekta tulkojuma latviešu valodā - veterānkoks, veckoks, bioloģiski vērtīgs koks? Kuru no šiem vai citiem vārdiem pieņems nozare un sabiedrība, parādīs laiks.

“Tās ir zināšanas, kas mums Latvijā ļoti pietrūkst. Es pat teiktu, ka tā ir cita līmeņa izpratne un domāšana”, saka Bulduru Tehnikuma un NVO Europea Latvia projekta vadītāja Aija Livmane. Eiropā daudzās valstīs lieli, veci koki ir aizsargāti ar likumu.

Dalībnieku vidū ir Latvijas pieredzējušākie kokkopji, biologi, dabas eksperti, mācībspēki, tai skaitā no Dabas Aizsardzības pārvaldes, LBTU. Mērķis ir izveidot Veteran Tree treneru komandu Latvijā, lai turpmāk sniegtu atbalstu saistītām valsts un pašvaldību institūcijām, mācību iestādēm, kā arī sabiedriskām organizācijām. Jau tagad organizācijas var pieteikt sevi vienas dienas semināru organizēšanai, lai izglītotu nozares speciālistus, koku apsaimniekotājus, zemes īpašniekus, organizācijas pārstāvjus.

Veteran Tree varbut ikviens liels, vecs koks, un tam nav jābūt dižkoka statusam. Katram šādam kokam ir sava noteikta unikāla vērtība pilsētvidē tās apkaimes iedzīvotājiem, pilsētas ekosistēmā vai tik ierastajā Latvijas lauku ainavā. Papildus sociālai vai kultūrvēsturiskai lomai šādiem kokiem ir milzīga nozīme bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā tā kā tie ir mājvieta neskaitāmām kukaiņu un augu sugām, kuras ar neapbruņotu aci un, iespējams, pat nepieredzējušam speciālistam nav saskatāmas. Jāatzīst, ka visbiežāk koku apsaimniekotāji, zemes īpašnieki pat nenojauš šo koku patieso vērtību un nozīmīgumu.

Arī sabiedrībā pietrūkst izpratnes par liela, veca koka nozīmīgo lomu no visdažādākajiem aspektiem, bet būvniecības projektos, izvērtējot konkrēta koka vērtību, ierasts skatīties tikai no pārstādīšanas, apsaimniekošanas utml. finanšu izdevumiem un raudzīties īstermiņā.

Kopumā tuvākā gada laikā ir plānoti 32 vienas dienas semināri visas Latvijas mērogā. Jau tagad varam aicināt organizācijas pieteikt sevi šādu apmācību saņemšanai. 2024 gadā organizācijām par šo iespēju nav jāmaksā - VETREE treneru izdevumus segs Eiropas Savienība. Diemžēl treneru skaits pagaidām ir limitēts

Pasniedzēji::

Daniel Daggfeldt / Zviedrijas Arboristu Federācijas valdes loceklis

Vikki Bengtsson / Stiftelsen Pro Natura (Zviedrija) vadītāja, VetCert Eiropas sertifikācijas dibinātāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI