DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Bulduru koka darbnīcā namdari no Eiropas ceļ apjomīgu stāvbūves konstrukciju – ārtelpas mācību klasi jauniešiem

Publicitātes foto

Vēl šonedēļ klātienē var vērot Bulduru Koka darbnīcas pirmo starptautisko Kopienas projektu, kad 27 namdara amata meistari un brīvprātīgie no Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas, Somijas, Francijas  un Rumānijas ierodas Bulduros, lai 10 dienu laikā radītu apjomīgu  stāvbūves konstrukciju, kas vēlāk kļūs par plašu ārtelpas mācību klasi un jauniešu brīvā laika pavadīšanas vietu, kā arī tiks papildināta ar zaļo jumtu. 

Iepriekšējie gadi parādīja, cik svarīga ir iespēja mācīties ārtelpā. Diemžēl valsts finansējums ārtelpas “zaļās klases” izveidei uz doto brīdi nav paredzēts. Tādēļ Bulduru Koka darbnīcas Namdara amata meistari un namdari kaimiņvalstīs nolēma nākt talkā un uzcelt ārtelpas mācību klasi jauniešiem, kas Bulduru Tehnikumā mācās. 

Šis ir  izaicinošs projekts Bulduru Koka darbnīcai  un visai namdaru kopienai Latvijā, jo pirmo reizi 10 dienu laikā ir plānots radīt tik apjomīgu, gandrīz 100m2 lielu stāvbūves konstrukciju. Tas ir liels izaicinājums arī no organizatoriskā viedokļa, tā kā liela daļa no meistariem un brīvprātīgajiem, kas ierodas no dažādām valstīm un katrs savā laikā, iepriekš nav tikušies un kopā strādājuši. Esam gandarīti, ka mums pievienojušās arī 2 nevalstiskās organizācijas no Rumānijas, kas specializējas koka baznīcu un kultūrvēsturisku celtņu saglabāšanā, un Ziemeļvalstu namdaru meistaru ģilde.  

Bulduru Tehnikuma Koka darbnīcai ir sociāla misija apzināt un apkopot vecmeistaru zināšanas tradicionālo koku ēku būvniecībā un sniegt praktiskas apmācības šo zināšanu efektīvā pielietošanā, veicinot zināšanu pārnesi un atklājot “low-tech” priekšrocības būvniecībā un dzīvojamās telpas kvalitātē un ilgtspējā. 

Bulduru Tehnikums izveidoja Koka darbnīcu 2022.gadā, ar Interreg Central Baltic programmas atbalstu iegādājoties kokapstrādes aprīkojumu, bet jau 2023. gadā ar programmas atbalstu tika uzsāktas bezmaksas praktiskas 10-dienu apmācības jauniešiem no Latvijas un Igaunijas - nodarbinātības ziņā vienai no vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām.  

Pavasarī lielu interesi radīja vienu mēnesi gara maksas neformālās izglītības programma Koka ēku (guļbūvju) atjaunošanā, kuras dalībnieki - pārstāvji no visdažādākajām nozarēm mācījās atjaunot guļbūves konstrukciju.  Programma tiks no jauna piedāvāta arī šoruden, atgriežot atjaunoto 100-gadīgo guļbūves pirti atpakaļ tās saimniekiem Burtniekos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI