DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība
1
1

B. Vītoliņa pauž gandarījumu par 19 gadu laikā paveikto amatā 

Ar šī gada 31.jūliju amatu atstāj Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa, kura no šī gada 1. augusta tiek pārcelta Būvniecības valsts kontroles biroja direktores amatā. B. Vītoliņa vadījusi Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) gandrīz 19 gadus un uzskatāma par Latvijas patērētāju tiesību aizsardzības sistēmas pamatlicēju.  

“Kad uzsāku darbu PTAC, iestāde pārsvarā skatīja individuālās patērētāju sūdzības, kā arī veica vienkāršotu tirdzniecības vietu kontroli. Šo gadu laikā PTAC kļuvis par svarīgu Latvijas valsts pārvaldes sastāvdaļu un iedzīvotāju atbalstu. Esam Latvijā izveidojuši vieno no labākajām patērētāju aizsardzības un tirgus uzraudzības iestādēm ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. Šajā laikā Latvija aktīvi darbojusies Starptautiskajā patērētāju tiesību uzraudzības iestāžu tīklā un kļuvusi par pilntiesīgu OECD dalībvalsti.” 

PTAC bija viena no pirmajām iestādēm Latvijā, kas uzsāka darba organizēšanu, nosakot prioritātes, tādejādi risinot patērētāju kolektīvajām interesēm būtiskākos jautājumus. Ieviesām jaunas uzraudzības metodes, gūstot pieredzi no pasaules labākajām organizācijām. Jau kopš 2006. gada strādājām pie citāda veida sadarbības ar komersantiem, skaidrojot normatīvo aktu regulējumu, kā arī, dodot iespēju veikt pārkāpumu novēršanu labprātīgi. Tā rezultātā arī komersantu attieksme pret patērētāju tiesībām būtiski mainījusies, lielākoties jau pirms jaunu produktu un pakalpojumu ieviešanas cenšoties noskaidrot patērētāju tiesības un meklējot atbilstošāko darba modeli. 2023. gadā patērētāju tiesību aizsardzības jomā labprātīgi pārkāpumus novērsa 87 % gadījumu, bet preču un pakalpojumu uzraudzības jomā pat 99 % gadījumu. Vairāk kā 53 % gadījumu komersanti pārkāpumu novērsa vai veica uzlabojumus patērētāju aizsardzībā pēc neformāla aicinājuma. Līdz ar to, Ekonomikas ministram uzsākot iniciatīvu “Konsultē vispirms”, PTAC aktīvi iesaistījās iniciatīvas attīstībā, 2018. gadā tiekot atzītam par iniciatīvas “Konsultē vispirms” Uzraudzības politikas līderi atbilstības panākšanā, un iniciatīvas noslēgumā 2020. gadā saņemot arī “Konsultē vispirms” līdera kausu. 

Šajā laikā radīta pilnīgi jauna patērētāju individuālo strīdu risināšanas sistēma, izveidojot Patērētāju strīdu risināšanas komisiju rekomendējošu lēmumu pieņemšanai patērētāju strīdos ar komersantiem. Pagājušā gadā tika izveidots ietvars patērētāju kolektīvo prasību izskatīšanai tiesā, dodot iespēju daudziem patērētājiem efektīvāk aizstāvēt savas tiesības vienotā procesā. 

Iestāde šajā laikā pilnībā pārgājusi no vienkāršas tirdzniecības kontroles uz padziļinātu preču un pakalpojumu drošuma un citu būtisko prasību uzraudzību, kā arī preču piegādes ķēžu izsekošanu. Pakāpeniski uzsākta daudzu tehniski sarežģītu preču grupu uzraudzība, valsts metroloģiskā uzraudzība un bīstamo iekārtu tehniskā uzraudzība. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ir viena no retajā tirgus uzraudzības institūcijām, ka uzsākusi komersantu iekšējo kontroles sistēmu uzraudzību preču un pakalpojumu drošuma jomās, sniedzot būtisku atbalstu komersantiem, kas vēlas uzlabot savu sniegumu preču atbilstības nodrošināšanā. 

PTAC vairākas reizes ir saņēmis starptautisku atzinību par realizētām patērētāju un komersantu informēšanas kampaņām, piemēram, "IPRA Golden World Awards 2021" par kampaņu “Esi reāls!”, par kampaņu "Netici brīnumiem internetā!" PTAC ieguvis  Starptautisko Patērētāju izglītības balvu kā labākā kampaņa e-komercijas jomā. 

Iestāde arī sniegusi savu atbalstu un prasmes saviem sadarbības partneriem, palīdzot ieviest Eiropas Savienības prasībām atbilstošu tirgus uzraudzības sistēmu Bosnijā un Hercegovinā, Ukrainā, kā arī sniedzot konsultācijas citām Eiropas Savienības kandidātvalstīm. 

B. Vītoliņa pauž gandarījumu par paveikto patērētāju politikas veidošanā gan Latvijā, gan arī Eiropas Savienībā. “Esmu lepna, ka PTAC  darbinieku zināšanas, paveiktais un idejas tiek augstu novērtēti gan Latvijā, gan citur pasaulē. Iestāde sekmīgi iesaistījusies valstij svarīgos notikumos - uzraugot eiro ieviešanas procesu tirdzniecībā, nodrošinot OECD prasībām atbilstošu patērētāju tiesību uzraudzību, kā arī piedaloties ārkārtas pasākumos saistībā ar COVID-19 radītās pandēmijas seku novēršanu. PTAC komanda vienmēr bijusi gatava iesaistīties jaunos projektos, uzņemties papildu funkcijas, kā arī katru jautājumu risināt, meklējot tam piemērotāko risinājumu!” 

Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktora amatu ar 2024. gada 1. augustu pildīs Zaiga Liepiņa.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI