DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents piešķir Cildinājuma rakstu aktrisei Antai Krūmiņai 

FOTO autors: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

27. jūnijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī pasniedza Cildinājuma rakstu aktrisei Antai Krūmiņai, godinot aktrisi Antu Krūmiņu 90 gadu jubilejā un cildinot par mūža devumu kultūrai un Latvijai.  

“Jūs esat latviešu kultūras un teātra izcilība, kuras vārds paliekoši ierakstīts Latvijas teātra vēsturē. Jūsu neatkārtojamais personības un talanta spēks daudzām teātra skatītāju paaudzēm ir devis spilgtu emocionālu pārdzīvojumu. Jūsu atveidotie izrāžu varoņi ir tik leģendāri, ka vēl aizvien dzīvo skatītāju sirdīs un atmiņās. Tāpat arī ar Jūsu balsi, sirds siltumu, humoru un smaidu ierunātās pasakas,” rakstīts Valsts prezidenta Cildinājuma rakstā. 

Aktrise Anta Krūmiņa ir dzimusi 1934. gada 15. jūnijā Asūnes pagastā. 1956. gadā absolvējusi Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti. Pēc studijām Anta Krūmiņa sāka aktrises darba gaitas Jaunatnes teātrī un, radot plašu un daudzkrāsainu lomu paleti, kļuva par iemīļotu aktrisi daudzām skatītāju paaudzēm. No 1956. gada līdz 1992. gadam bija Jaunatnes teātra aktrise. Slavenākās un pazīstamākās lomas: Lācītis Pūks (izrādē “Vinnijs Pūks”), lelle Malvīne (izrādē “Buratīno piedzīvojumi”), Maija (izrādē “Maija un Paija”), Pepija (izrādē “Pepija Garzeķe”) un Čigānmeitēns Ringla (izrādē “Čigānmeitēns Ringla”). Aktrise ieskaņojusi daudzuss populārus prozas darbus un pasakas. 2009. gadā Anta Krūmiņa iecelta par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieci. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI