DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīca atzīmē PVO sadarbības centra statusa divdesmitgadi tuberkulozes ārstniecībā un pētniecībā 

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Pasaules veselības organizācijas (PVO) Sadarbības centrs Multirezistentas tuberkulozes ārstēšanas pētniecībā un izglītībā šopavasar atzīmē 20. gadadienu, kopš PVO to pirmoreiz nominēja savam sadarbības centra statusam. 20 gadu laikā PVO Sadarbības centrā apmācīti vairāk nekā 3500 dalībnieki no aptuveni 65  pasaules valstīm. PVO sadarbības centra statuss tiek pārskatīts katrus četrus gadus, un, pamatojoties uz līdzšinējo veiksmīgo darbību un sasniegumiem tuberkulozes ierobežošanas jomā, Austrumu slimnīcas PVO Sadarbības centram  ir spēkā darbības nominācija līdz 2025. gadam, kad sāksies jaunais nominācijas process.  

PVO Sadarbības centrs izveidots 2004. gadā uz stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” klīniskās un mācību centra bāzes. Sadarbības centra mērķis ir nodrošināt mūsdienīgu, kvalitatīvu, uz pierādījumiem balstītu veselības aprūpes personāla apmācību, ievērojot jaunākos zinātnes sasniegumus, PVO vadlīnijas, kā arī reģionālās politikas nostādnes zāļu rezistentas tuberkulozes ārstēšanas un pārvaldības praktiskajos aspektos.  

Andra Cīrule, stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” galvenā ārste, uzsver: “Tuberkuloze joprojām ir viena no nāvējošākajām infekcijas slimībām. Katru dienu pasaulē vidēji 4400 cilvēku zaudē dzīvību tuberkulozes dēļ un aptuveni 30 000 cilvēku saslimst ar šo novēršamo un ārstējamo slimību. Globālie notikumi pasaulē – karš un konflikti pasaulē un sociālekonomiskie apstākļi joprojām liek konstatēt tuberkulozes epidemioloģisko apdraudējumu.” 

20 gadu laikā Austrumu slimnīcas PVO Sadarbības centrā apmācīti vairāk nekā 3500 dalībnieki no aptuveni 65  pasaules valstīm, kā arī īstenoti vairāki starptautiskās sadarbības projekti tuberkulozes izplatības ierobežošanai un tuberkulozes kontroles pasākumu stiprināšanai dažādās valstīs. Ikdienā centrs uztur ciešu sadarbību ar nozares partneriem un sadarbības tīkliem dažādās PVO Eiropas reģiona valstīs, lai nodrošinātu augstas kvalitātes, uz medicīnas pierādījumiem un jaunākajām nozares rekomendācijām balstītu apmācību.   

Līga Kukša, stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja, PVO Sadarbības centra vadītāja, saka: “Mēs esam pateicīgi saviem entuziasma pilnajiem un aizrautīgajiem kolēģiem par viņu milzīgo ieguldījumu centra attīstībā, kā arī mūsu partneriem, draugiem un atbalstītājiem par sadarbību un uzticību šo gadu gaitā. Lai nākamie 20 gadi nes mums vēl vairāk lielisku sadarbību, jaunu atklājumu un zināšanu, kas palīdzēs mums cīnīties ar tuberkulozes izplatību un būtiski uzlabot uz cilvēku vajadzībām centrētu aprūpi!” 

PVO Sadarbības centrā darbojas Austrumu slimnīcas speciālisti, kas ir arī starptautiski atdzīti tuberkulozes nozares eksperti: 

  • Andra Cīrule, Austrumu slimnīcas stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” galvenā ārste; 
  • Līga Kukša, Metodiskās vadības, uzraudzības un analīzes nodaļas PVO Sadarbības centra vadītāja; stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Plaušu slimību klīnikas 7. Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja; 
  • Profesore Iveta Ozere, stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Plaušu slimību klīnikas 6. Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas pneimonoloģe; 
  • Ginta Balode, stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Plaušu slimību klīnikas 5. Tuberkulozes un plaušu slimību nodaļas vadītāja; 
  • Ģirts Šķenders, Austrumu slimnīcas Laboratorijas dienesta Sekvencēšanas daļas vadītājs, laboratorijas ārsts; 
  • Inga Norvaiša, Austrumu slimnīcas Laboratorijas dienesta stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs laboratorijas vadītāja, laboratorijas ārste; 
  • Valērija Učasova, Austrumu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas fizioterapeite stacionārā “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs”;  
  • Vija Riekstiņa, Austrumu slimnīcas Ambulatoro pakalpojumu vadības stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” Rīgas ambulatorās nodaļas pneimonoloģe;  
  • Evita Biraua, Austrumu slimnīcas Ambulatoro pakalpojumu vadības stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs”  Rīgas ambulatorās nodaļas atbildīgā māsa;
  • stacionāra “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” ārsti un aprūpes personāls no Torakālās ķirurģijas un invazīvās pneimonoloģijas klīnikas, Plaušu slimību klīnikas un Ambulatoro pakalpojumu vadības stacionāra TPSC Rīgas ambulatorās nodaļas. 

PVO pārskata PVO Sadarbības centra nominācijas piešķiršanu katrus četrus gadus, pamatojoties uz veiksmīgu sadarbību un darba rezultātiem iepriekšējos gados. Pēdējā nominācija Austrumu slimnīcas  centram piešķirta 2021. gadā – līdz 2025. gadam, kad sāksies jauns nominācijas cikls. 

PVO Sadarbības centrs ir PVO ģenerāldirektora izraudzīta pētniecības institūcija vai institūcijas struktūrvienība, kas ir daļa no PVO izveidota starptautiska sadarbības tīkla, lai atbalstītu PVO programmu īstenošanu valstu, starpvalstu, reģionālā un pasaules līmenī. PVO sadarbības centri piedalās valstu iekšējo resursu stiprināšanā informācijas, pakalpojumu, pētniecības un apmācības ziņā, lai atbalstītu valstu veselības nozares attīstību. 

Pašlaik vairāk nekā 80 PVO dalībvalstīs ir izveidoti un darbojas vairāk nekā 800 PVO sadarbības centru, kas sadarbojas ar PVO tādās jomās kā māszinības, arodveselība, infekciju slimības, uzturzinātne, psihiskā veselība, hroniskās slimības un veselības tehnoloģijas. 

PVO Sadarbības centra nominācija stacionāram “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” piešķirta ar mērķi nodrošināt tuberkulozes nozares veselības aprūpes darbinieku profesionālas kapacitātes stiprināšanas pasākumus, lai sekmīgi īstenotu PVO ilgtermiņa stratēģijā “Izskaust tuberkulozi” (End TB Strategy) noteiktos tuberkulozes kontroles pasākumus un veicinātu PVO vadlīniju efektīvu ieviešanu dalībvalstu tuberkulozes apkarošanas programmās. Tāpat PVO Sadarbības centrs piedalās pētījumos par jauno tuberkulozes medikamentu un ārstēšanas režīmu izstrādi, kā arī pētījumos par laboratorijas diagnostikas metodēm, un nodrošina pieredzes un zināšanu apmaiņu ar citām valstīm.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI