DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Zemkopības ministrs Armands Krauze: “Mums ir jāaizstāv patērētāju tiesības būt informētiem par produkta ražošanas valsti” 

Trešdien, 3. aprīlī, zemkopības ministrs Armands Krauze tikās ar mazumtirdzniecības tīkla SIA “Maxima Latvija” pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālākos jautājumus mazumtirdzniecībā, tostarp vietējo produktu pieejamību veikalu plauktos. 

Pats svarīgākais uzdevums ir nodrošināt patērētāju tiesības viegli pamanīt un zināt produktu ražošanas valstis. Esmu vairākkārt šo jautājumu aktualizējis un tāpēc Zemkopības ministrija pilnībā atbalsta Saeimas likuma grozījumu iniciatīvu, kas paredz prasību  cenu zīmēs vai pie produkta norādīt arī produkta ražošanas valsti,” norādīja Armands Krauze. 

Tikšanas laikā abas puses pārrunāja arī Konkurences padomes publicēto ziņojumu par olu, zivju, piena, gaļas, graudu un maizes produktu tirgu. Pētījumā secināts, ka vietējai produkcijai tiek piemērots vidēji lielāks uzcenojums nekā ievestajai produkcijai. Zemkopības ministrijā patlaban vērtē kādas izmaiņas likumdošanā varētu nodrošināt Latvijas produktu godīgu konkurenci veikalos un atbilstību Eiropas Zaļajam kursam, vienlaikus nepārkāpjot Eiropas brīvā tirgus principus. 

Pilnībā nav pieņemami, ka vietējiem pārtikas produktiem tiek piemērots lielāks uzcenojums nekā importētajai produkcijai. Tas ir ne tikai negodprātīgi pret mūsu valsti, bet neatbilst arī Eiropas Savienības politikai, kas liek uzsvaru uz īsām pārtikas ķēdēm un svaigiem, kvalitatīviem produktiem. Mēs nedrīkstam Latvijā ražotai pārtikai uzlikt lielāku uzcenojumu, nekā produktiem, kas tiek vesti lielāku attālumu un tādējādi veido arī lielākas emisijas,” sacīja Armands Krauze. 

Tāpat Armands Krauze aicināja tirgotājus ņemt vērā, ka vietējo produktu tirdzniecība ir savas valsts interešu aizstāvība. Pārdodot vietējo produkciju, tiek attīstīta Latvijas tautsaimniecība, un piedāvā patērētājiem lielākas izvēles iespējas, veicot savus pirkumus. 

Tikšanās laikā abas puses vienojās ciešāk sadarboties, tostarp rīkot regulāras tikšanās, lai kopīgi ar ZM pārstāvjiem, tirgotājiem un pārtikas ražotājiem pārrunātu nozares aktualitātes, izaicinājumus un iespējamos risinājumus.  

Sarunas par aktualitātēm mazumtirdzniecības sektorā ministrs turpinās arī ar citiem tirdzniecības tīkliem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI