DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Vidusskolēni ekspedīcijā izzina koksnes ieguves un pārstrādes inovācijas

FOTO: LVM

Vai tava nākotne slēpjas kokos? Ar šādu rosinošu jautājumu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) rīkotā stipendiju konkursa “LVM Bioekonomikas skola” 2. kārtas dalībnieki – gandrīz 100 jaunieši no dažādām Latvijas skolām – devās izzinošā bioekonomikas ekspedīcijā. Kopā ar meža nozares ekspertiem jaunieši dabā iepazina, ko nozīmē ilgtspējīga mežsaimniecība, bet laboratorijās – apguva jaunas prasmes koksnes biorafinēšanā.

Dienas pirmajā pusē LVM vecākā plānotāja Kārļa Taukača vadībā jaunieši iepazina Zvirgzdes mežus, pildot dažādus uzdevumus, piemēram, veidoja parauglaukumus, noskaidrojot, cik koku aug jaunaudzē, kā arī noteica to vecumu, mērīja lielākiem kokiem augstumu un noskaidroja, kā tiek aprēķināta audzes krāja.

Jaunieši, darbojoties mežā, guva izpratni par meža lomu Latvijas tautsaimniecībā, kā arī uzzināja vairāk par meža ekosistēmā sastopamās bioloģiskās daudzveidības nozīmi. LVM vecākais meža eksperts Indulis Brauners jauniešus iepazīstināja ar tādiem klimata pārmaiņu radītajiem izaicinājumiem, kā vējgāzes un snieglieces, kā arī stāstīja par kukaiņu invāzijas sekām, īpaši uzsverot egļu astoņzobu mizgrauža straujās izplatības ietekmi egļu audzēs.

dsc08537

Lai izzinātu ne vien koksnes ražošanas procesu, bet arī tās pārstrādes iespējas un inovācijas, stipendiju konkursa dalībnieki ekspedīcijas otrajā daļā devās uz Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtu. AS “Latvijas Finieris” Korporatīvās komunikācijas vadītājs Pauls Beķeris jauniešus iepazīstināja ar jau šobrīd pielietotajām inovācijām koksnes pārstrādes industrijā, kopējām nozares attīstības tendencēm un konkrētiem piemēram, kā palielināt pievienoto vērtību kokapstrādes sektora produktiem, tādējādi attīstot Latvijas Bioekonomiku. 

Kopā ar institūta jaunajiem pētniekiem skolēni veica eksperimentus, kuru laikā no celulozes šķīduma ieguva papīru, pielietoja hromatogrāfijas metodi noskaidrojot šķīdumu veidojošās vielas, patstāvīgi ieguva maisījumu siltumizolācijas putu ieguvei, kā arī veica aprēķinus koksnes kompozītmateriāla izgatavošanai. Lai gan visi minētie eksperimenti šķita interesanti, par aizraujošāko dalībnieki atzina tieši pašiem sava kosmētiskā krēma gatavošanu, kura sastāvā ir betulīns – no bērza tāss iegūta viela, kurai piemīt antibakteriālas un pretiekaisuma īpašības. Katrs varēja paņemt līdzi pašgatavoto krēmu un burtiski uz sava ādas pārbaudīt tā īpašības.

dsc07980

Ar gūtajiem iespaidiem dalās arī paši ekspedīcijas dalībnieki:

  • “Priecājos, ka man bija iespēja piedalīties šajā ekskursijā un uzzināt daudz vairāk par kokiem. Man likās pārsteidzoši, cik daudz dažādos veidos koki ir pielietojami un cik liela nozīme tiem ir mūsu dzīvē. Man tiešām ļoti patika “Latvijas valsts meži” rīkotais pasākums, kas ļāva mežā vairāk uzzināt par koku augšanu un to nozīmi. Arī pusdienas mežā bija varenas – dabā viss garšo labāk! Protams, arī laboratorijās apskatīt, kā izgatavo produktus no koksnes, bija ļoti aizraujoši. Man jo īpaši patika novērot un piedalīties krēma un papīra taisīšanā. Šī diena man likās ļoti vērtīga un jautra, tiešām izbaudīju.”
  • “Man ļoti patika šī diena: es ieguvu plašākas zināšanas bioloģijā un ķīmijā, kā arī jaunu pieredzi. Man bija iespēja iepazīt jaunus cilvēkus, lai gan liela daļa bija kautrīgi. Varēju no koksnes radīt jaunas lietas. Šī pieredze visticamāk paliks atmiņā uz visu dzīvi, paldies.”
  • “Ļoti patika, forša organizatoru komanda. Nekad nebiju iedomājusies, ka koki ir tik svarīgi un no tiem var iegūt tik daudz materiālu. Lieliska pieredze un forši, lietderīgi pavadīts laiks. Vislabāk patika praktiskie uzdevumi, tos mežā droši var vairāk.”

dsc08284

Ekspedīcijas laikā gūtās zināšanas vidusskolēni varēs pielietos, veidojot sociālās reklāmas video ar vēstījumu saviem vienaudžiem ANO Starptautiskajā Meža dienā.

Kopumā stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola” tiks piešķirtas 10 stipendijas: 700, 500, 300 un 100 eiro apjomā. Stipendiju saņēmējus noteiks žūrija no AS "Latvijas valsts meži", Valsts izglītības satura centra, AS "Latvijas Finieris", biedrības "Zaļās mājas", asociācijas "Latvijas koks", kā arī Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta. Tāpat šogad tiks piešķirta specbalva par labāko komunikāciju sociālajos tīklos. Konkurss atbalsta ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI