DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvija saņem RePowerEU avansa maksājumu teju 27 miljonu eiro apmērā

Ceturtdien, 25. janvārī, Eiropas Komisija (EK) Latvijai ir pārskaitījusi RePowerEU avansa maksājumu 26,95 miljonus eiro. RePowerEU iniciatīvas mērķis ir stiprināt Eiropas enerģētikas drošību un pāreju uz atjaunīgiem resursiem.

“Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā, kā arī uzbrukumus enerģētikas infrastruktūrai Eiropā, visas Eiropas aktuālais jautājums ir neatkarības iegūšana no Krievijas fosilā kurināmā. Tādēļ REPowerEU iniciatīva un finansiālais atbalsts ir ārkārtīgi svarīgs. Esam panākuši, ka Latvija saņems vairāk nekā 123 miljonus eiro, lai veiktu ieguldījumus pārejai uz jaunu enerģētikas infrastruktūru un sistēmu, dažādojot enerģijas iegūšanas avotus un pārejot uz tīru enerģiju. Tas ir svarīgi ne tikai Latvijas un Baltijas, bet arī visas Eiropas mērogā,“ norāda finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Reaģējot uz pašreizējām grūtībām un pasaules enerģijas tirgus traucējumiem, ko izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā, EK 2022. gada martā nāca klajā ar REPowerEU iniciatīvu. EK izstrādātā REPowerEU iniciatīva, ar kuru tiek papildināts Atveseļošanas fonda plāns,  paredz Eiropu jau krietni pirms 2030. gada padarīt neatkarīgu no Krievijas fosilajiem kurināmajiem, sākot ar gāzi. Plānā ir izklāstīta virkne pasākumu, kuru mērķis ir strauji samazināt atkarību no Krievijas fosilā kurināmā un paātrināt zaļo pārkārtošanos, vienlaikus stiprinot Eiropas Savienības (ES) mēroga energosistēmas noturību.

Šajā iniciatīvā iekļautas jaunas reformas un investīcijas, kurām kopumā tiks novirzīts finansējums 123,98 miljoni eiro, kas ir maksimālais iespējamais piešķīrums Latvijai no RePowerEU iniciatīvas. Finansējumu plānots novirzīt projektiem ar būtisku ietekmi uz tarifu samazināšanu un enerģētiskās neatkarības nostiprināšanu Latvijā.

Tāpat RePowerEU sniegs ieguldījumu ES Padomes ikgadējos ieteikumos energoneatkarības jomā – samazināt vispārējo atkarību no fosilajām degvielām, paātrinot atjaunīgo energoresursu apguvi, nodrošinot pietiekamas starpsavienojumu jaudas, diversificējot enerģijas piegādes un piegāžu maršrutus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI